Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dragshow i kulturens finrum

När After Dark letade efter en plats för sin nya föreställning hittade de operan i Malmö.

-Opera-diva och dragshow-diva, det är inte så stor skillnad, säger Christer Lindarw.

Kulisserna från Wagners fem timmar långa "Parsifal" hinner knappt packas ner innan After Dark intar Malmö Operas stora scen med en ny, glammig föreställning, full av sång, dans, humor, och inte minst dragshow.

-Att vi, en grupp som börjat på en liten bakgata helt plötsligt står på operan i Malmö, det känns som en skön klassresa på nåt sätt, säger Christer Lindarw, After Darks grundare och frontman.

Den 25 maj är det premiär, och enligt Christer Lindarw är föreställningen mer påkostad än någon av deras tidigare produktioner.

-Att vi aldrig snålar på krutet är lite av ett vinnarkoncept för After Dark. Det får kosta vad det kosta vill.

Ingen opera

Christer Lindarw nämner ett enskilt nummer, som räknat i både pengar och antal kostymer motsvarar en komplett show av normal storlek.

Men någon opera blir det inte.

-Inte mer än att vi är divor. Det är väl den enda kopplingen.

Sedan 2009, då Christer Lindarws parhäst Lasse Flinckman lämnade After Dark, ingår även Lars-Åke Wilhelmsson och hans karaktär Babsan i gruppen.

-Jag har tagit över de komiska delarna. Det har blivit en väldigt bra mix. Sedan tror jag att Christer tycker att han själv är mer tjusig och glamourös, men Babsan ligger inte långt efter, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Folkliga

After Dark startade för 36 år sedan, under en tid då en man i kvinnokläder på scen fortfarande kunde provocera. Nu är både Babsan och After Dark något av det mest folkliga man kan tänka sig.

Men det är en sak att som man klä sig i klänning på scen, och en helt annan att göra det utanför strålkastarljusets sken.

-Visst, vi är jättefolkliga. Folk gillar oss som fan. Men nästa gång kan de slå ner en transvestit på stan. Det är inte så jävla självklart och accepterat som man kan tro. Vi är artister och underhållare. Men skulle det komma in en utklädd karl på krogen, då skulle han få höra både gliringar och glåpord och i värsta fall få en smäll på käften, säger Christer Lindarw.

Manskroppen

Mansrollen är begränsad, menar Christer Lindarw, och berättar att de i den nya showen kommer att arbeta mer med manskroppen än vad After Dark-publiken är van vid.

-Det här med att vi klär ut oss till tjejer, det går inte att göra så mycket mer av den grejen, säger han.

Både Christer Lindarw och Lars-Åke Wilhelmsson har blivit ikoner inom gayvärlden. Men ingen av dem hade från början någon ambition om att verka för homosexuellas situation i Sverige.

-Vi ville inte bli kända som bögarna, vi ville bli kända som artisterna. Vi ville bli kända för det vi gjorde, inte för det vi var. Sedan fick jag ett hederspris av tidningen QX för att ha öppnat dörrar och tagit in dragshow och gaykultur i folkhemmet. Jag blev helt chockad. I dag kan jag känna viss stolthet över att få den credden idag, säger Christer Lindarw.