Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Riz Ahmed som studenten Nasir som hamnar i trubbel i "The night of". Pressbild.

Drabbande noir i "The wires" fotspår

"The night of" har återfört det naturalistiska kriminaldramat till HBO, och alla "The wire"-fans jublar högt. För TT berättar teamet bakom miniserien om sina ambitioner.

Gillar man välgjorda kriminaldramer har de senaste två åren varit en audiovisuell fest, med tv-serier som "True detective", dokumentärserier som "The Jinx" och "Making a murderer", samt podcasts som "Criminal" och "Serial". Och någonstans mellan sistnämnda radiosuccé och det naturalistiska tv-brottsdramats fulländning – "The wire" – landar miniserien "The night of".

- Det är antitesen till en tv-serie som "I lagens namn", det kan jag försäkra dig om, säger Richard Price.

Tillsammans med Steven Zaillian har han skrivit och regisserat HBO:s nya kriminalnoir. Båda är manusveteraner i Hollywood med "Clockers" respektive "Schindler's list" på meritlistan – men mest relevant här är att Price skrev fem avsnitt av just "The wire".

Nedåtspiral i natten

Att "The night of" är baserad på BBC-serien "Criminal justice" kommenterar Price med en lätt ton av försvar.

- Det var inte som att vi stoppade in den brittiska serien i en mikrovågsugn. Vi har amerikaniserat berättelsen och gått in mer i detalj på rättssystemet. Originalet var fyra timmar. Vi gjorde åtta, och har broderat ut med de livsskärvor som utvidgar serien till ett universum.

I centrum står Nasir, en välartad men tafatt student. Efter en nedåtspiral i New York-natten, orsakad av såväl naivitet som otur, anklagas han för mordet på en ung kvinna.

Skådespelaren Riz Ahmed ("Jason Bourne", "Nightcrawler") klandrar inte sin karaktär.

- Jag tror inte någon kan veta hur man skulle hantera så extrema omständigheter. När adrenalinet sparkar igång, och man dessutom är påverkad av både alkohol och droger utan att vara van vid det, har man inte optimala förutsättningar för att fatta de bästa besluten, säger Riz Ahmed.

Besökte fängelseö

Berättelsen, som kritiserar ett kafkaartat rättsystem, har likheter med fallet i den omtalade podcasten "Serial". Men enligt Riz Ahmed finns inget samband.

- När Serial började sändas hade vi spelat in sju avsnitt, säger han.

Att Riz Ahmed besökte fängelset Rikers Island, på ön med samma namn i New Yorks East River, var till stor hjälp i hans gestaltande av Nasirs möte med den ökända platsen. Där lär han känna medfången Freddy, spelad av Michael Kenneth Williams, mest känd för sin roll som den kultförklarade knarklangaren och rånaren Omar Little i "The Wire".

Williams har tidigare även haft centrala roller i "Boardwalk empire", "Bessie" - om sångerskan Bessie Smith, och har också medverkat i "Sopranos". Samtliga dessa är HBO-produktioner. En slump?

- Låt mig göra en sak klar. Jag älskar HBO och jag tror att de älskar mig, men det handlar inte om nepotism. Jag måste fortfarande provspela för alla roller, säger Williams.