Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Gustafsson är aktuell med filmen "Lyrro – ut och invandrarna.

Drömmande Björn Gustafsson tar sig an "Lyrro"

Efter att ha sökt lyckan i Los Angeles och medverkat i stora Hollywoodproduktioner är Björn Gustafsson Sverigeaktuell igen. Han är ett av nytillskotten när Lorrygänget gör biocomeback med "Lyrro – ut och invandrarna".

När kultfilmen "Yrrol" får en fristående uppföljare har regissören Peter Dalle valt att kasta om bokstäverna ännu en gång. Förutom gamla bekantingar i Lorrygänget (Suzanne Reuter, Claes Månsson och Johan Ulveson) tar "Lyrro – ut och invandrarna" in yngre förmågor – bland dem finns Henrik Dorsin, Nour El Refai och Björn Gustafsson.

Filmen beskrivs som en nutidsbetraktelse om längtan efter grönare gräs och om hur om hur människor flyr och förirrar sig över hela världen. Björn Gustafsson befann sig själv på Hawaii när han fick telefonsamtalet från förebilden Peter Dalle, och kunde inte tacka nej.

- Jag sade bara ja, det gör man när det är Peter Dalle som ringer, säger han.

"Out of control"

Björn Gustafsson slog igenom som 22-åring som pausunderhållare i Melodifestivalen, men framgången blev till slut för mycket – vilket ledde till att han självmant försvann från strålkastarljuset.

- Jag fick en dubbel relation till pressen. När jag var med i Melodifestivalen var det ett oerhört presspåslag, det var ovant och "out of control". Det går inte att säga vad som helst och det går inte att översätta i skrift när man skojar om vissa saker.

"Kändes inte rätt"

Efter en paus från kamerorna valde Björn Gustafsson att söka lyckan i USA och filmstaden Los Angeles – och det gick oväntat bra. Han hade inte bott där allt för länge när han en dag hörde en amerikanskklingande röst ropa "Bjorn Gustafson!". Det var en man som uppskattat ett av hans framträdanden på Fringefestivalen, och via honom fick Gustafsson en roll i den amerikanska actionkomedin "Spy".

- Det betydde jättemycket. Jag fick samtidigt jobberbjudanden i Sverige, och visste inte om jag skulle ta dem. Det var jättebra grejer, men det kändes inte rätt i hjärtat, så jag valde att säga nej till dem, berättar han.

Men lyckan Los Angeles tog inte slut där. Samma dag som "Spy"-kontraktet skrevs blev han medbjuden på kalas av en tjej han träffade. Festen visar sig vara hos Aerosmith-sångaren Steven Tyler och en annan besökare var skådespelaren Jim Carrey.

- Det är ju en barndomsidol som jag alltid drömt om att en dag kanske få träffa. Jag går fram och tar i hand med Jim Carrey. Sedan fick jag tjejen också, så det var en bra dag. Fan, allting löste sig, säger Björn Gustafsson.

Bråkade sig till språket

Men att spela skådespela i Los Angeles har varit någonting helt annat än Sverige.

- Alla är svinduktiga och på tå, det är en sådan konkurrens, du kan få sparken också hur som helst. Det är ingen som kan gå runt och skräpa och gnälla, alla är på hugget, det kan jag gilla, säger han.

Trots den knackiga skolengelskan Björn Gustafsson bär med sig var det aldrig något problem med språkbarriären.

- På svenska hör man ju om någonting låter konstigt direkt. Men på amerikanska hör jag inte det på samma sätt, och vågar ta i mer och bryr mig mindre, säger Gustafsson.

- Jag blev ihop med en amerikansk tjej också, och när man är i en relation blir man jävligt bra på engelska, speciellt när man bråkar. Man vill få rätt och står och googlar ord för att förklara vad man menar, säger Björn Gustafsson och skrattar.

"Jättemycket drömmar"

Utöver "Lyrro" har Björn Gustafsson i höst bland annat synts i Astrid Lindgren-spelfilmen "Unga Astrid". Nu är planen att fortsätta skådespelarkarriären.

- Jag har jättemycket drömmar, dels att få vara med i fler projekt, både dramatiska och komiska. Sedan tycker jag ganska mycket om att vara i rum där man skriver, att vara med redan från manusstart i projekt, berättar han.

"Lyrro – ut och invandrarna" får biopremiär den 19 oktober.