Henrik Dorsin fick ta emot pris för "Årets humorprestation" under Barncancergalan. Arkivbild.

Dorsin och "Tårtgeneralen" vann humorpris

Grotescogänget, Filip och Fredrik samt veteranen Birgitta Andersson är några av de som tar emot Det svenska humorpriset 2018. Priserna i sju kategorier delades ut under Barncancergalan på Kanal 5.

Årets hederspris till Gösta Ekmans minne gick till skådespelaren Birgitta Andersson. Priset inrättades i fjol och ska årligen tilldelas en person som under sitt yrkesliv haft stort inflytande inom svensk humor. Prisstatyetten i brons föreställer en av den bortgångne Gösta Ekmans mest älskade figurer: Gunnar Papphammar.

Grotescogänget gjorde väsen av sig i två kategorier; dels vann gruppen "Årets humorprogram" och dels fick Henrik Dorsin pris för "Årets humorprestation" för sina åtta rollfigurer i föreställningen "Gentlemannen".

Han passade på att ge en känga till den oreda som råder bland politikerna kring regeringsbildningen.

- Jag vill att talmannen hör av sig till mig. Jag är beredd att ta ansvar. Till skillnad från de andra har jag faktiskt vunnit något, sade han.

"Tårtgeneralen" av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson vann i kategorin "Årets långfilmskomedi" och Pernilla Wahlgren prisades för sin show "Kort, glad och tacksam".