Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Do går vidare med anmälan mot tidningen Gaffa. Arkivbild.

DO går vidare med anmälan mot Gaffa

Diskrimineringsombudsmannen väljer att gå vidare med en anmälan mot musiktidningen Gaffa, skriver Dagens Nyheter. Det var i december som tidningen annonserade efter nya skribenter via Facebook och då valde att rikta sig till "åsiktsglada icke-cis-män".

"Alltså, kan jag som är biologisk man, och ser mig själv som en man, inte få en anställning hos dem på grund av min nuvarande könsidentitet”, skriver anmälaren.

Tidningen har i ett senare inlägg ursäktat sin formulering och nu säger chefredaktören Daniel Horn till DN att anmälaren är välkommen att söka jobbet. Anledningen till att man formulerade sig som man gjorde uppges vara för att tidningen har "en övervikt av vita män".

- Den som har anmält oss menar att han inte har en chans att få jobb på Gaffa. Men så är det inte. Det vi säger är att vi i första hand söker ”icke-cis-män”. Det är ju för att pusha dem att söka och inte för att stänga ute andra. Men det kunde vi säkert ha uttryckt tydligare i annonsen, säger han.

Nu får de av DO till den 31 januari på sig att bland annat svara på hur de ställer sig till om en person som inte stämmer in på beskrivningen söker tjänsten.

En cis-person är en person vars juridiska kön, biologiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen.