Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Disney bryter med Pewdiepie - och Youtube skrotar serie

Disney klipper all kontakt med den svenske You tube-stjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg på grund av antisemitiska skämt. Även Youtube verkar ha tröttnat på stjärnan och ställer in andra säsongen av hans realityserie.

Disney har förra året köpt Youtube-nätverket Maker Studios där Felix "Pewdiepie" Kjellberg ingår. Men nu väljer man att klippa alla kontakter med den unga, svenska Youtubestjärnan. 

– Han gick helt klart för långt, säger en representant för Maker Studios till Wall Street Journal.

Bakgrunden var ett skämt som Pewdiepie la upp på sin kanal på Youtube. Han ville testa ett nätbaserat tjänst där man kan beställa vad som helst för fem dollar. Då valde han att beställa en video på två män som håller i en skylt med budskapet "Död åt alla judar." Miljoner människor uppges ha sett klippet. 

Inte acceptabelt enligt företaget, skriver The Wallstreet Journal

Tidningen har granskat klipp på Pewdiepies kanal och hittat annat material av tveksam karaktär. Nio av klippen som postats har innehållit swastikas, nazistiska hälsningar och bilder på Hitler. Förra månaden visades ett klipp på en man utklädd till Jesus som säger att Hitler inte hade gjort något fel. 

LÄS MER: Viktor Eriksson: Dags att vakna, Pewdiepie

"Har gått för långt"

Flera av klippen har sedan dess tagits ner. 

– Även om Felix har fått många följare genom att vara provokativ och fräck så gick han helt klart för långt i det här fallet och klippem som det resulterat i är olämpliga, säger en talesperson för Maker Studios till Wall Street Journal. 

Pewdiepie valde att svara på anklagelserna på sin Tumblr-sida

– Jag förespråkar inte på något sätt hat. Jag ser på det innehåll som jag skapar som underhållning, och inte något allvarlig politisk kommentar. Jag vet att min publik förstår det och det är därför de kommer till min kanal. Även om det inte var min avsikt, så förstår jag att dessa skämt är kränkande, säger han.
 

Även Youtube har tröttnat

Även Youtube verkar ha tappat tålamodet med sin största stjärna. Trots att Kjellberg med sina 53 miljoner prenumeranter är världens största youtuber, för det antisemitiska klippet att den andra säsongen av hans realityserie "Scare Pewdiepie", på betaltjänsten Youtube Red, nu ställs in, uppger Variety.