Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Direktsänd bio på frammarsch

Sugen på opera på Metropolitan i New York eller balett på Bolsjojteatern i Moskva? Gå till Bio Roy på Avenyn vars direktsända föreställningar blir allt populärare. - Vi säljer flest biljetter i hela Sverige till de här föreställningarna, säger biografens föreståndare Cornelia Bjurström.

Intresset för direktsända föreställningar har ökat märkbart i Sverige de senaste åren. På initiativ av Folkets hus och parker startade samarbetet 2006 med att sända liveföreställningar från Metropolitan i New York, Bolsjojteatern i Moskva, Kungliga Operan i Stockholm och flera andra platser i världen. Då var det bara sju biografer i Sverige som var delaktiga i samarbetet. I dag är motsvarande siffra 140.

- Och det känns som att det växer för varje dag som går, säger Bio Roys föreståndare Cornelia Bjurström.

Förra året var ett rekordår för den direktsända satsningen. Då besökte nära hundratusen människor föreställningarna på över hundra orter i Sverige. I dag sänder Bio Roy direkt i stort sett varje vecka och normalt sett följs en direktsänd visning av en repriserad föreställning dagen efter.

- Det är på frammarsch i hela världen, skulle jag säga. Även konserthuset i Göteborg har börja tänka i de här banorna och sände till exempel Juljubel på många biografer runt om i landet, säger Cornelia Bjurström.

Men det är inte bara den klassiska finkulturen som etablerat sig in i biosalongerna. Härom året sände Bio Roy en fyra timmars direktsändning från en rockkonsert i Sofia med Metallica, Megadeath, Anthrax och Slayer. Och i slutet av februari direktsänds när stuntgruppen Nitro circus ska genomföra ett spektakulärt världsrekordförsök på motorcykel från London.

Satsningar har också gjorts av svenska artister. Ett exempel är Timbuktu, som i höstas sände en konsert från Berns i Stockholm till ett 60-tal biografer runt om i landet. Där blev gensvaret svalt från publiken. Men enligt Cornelia Bjurström var det samma sak när musikalerna och operorna började sändas.

- Det kommer att växa på alla plan, det vill jag lova. Det förvånar mig att inte Madonna, Bruce Springsteen och de här stora sänder mer direktsända biovisningar. De skulle ju kunna dubbla publiken på sina spelningar, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.