Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Digert utbud för festivalbesökaren

Solange, Frank Ocean och Håkan Hellström spelar alla i Sverige i sommar. Enorma festivaler och intima musifester - här finns någonting för alla.

Det är trångt på festivalkartan. Jättarna Way Out West och Peace & Love får i år sällskap av nytillskottet Bråvalla i Norrköping som siktar på 40 000 besökare. De lockar med bland andra Frank Ocean, Thåström och Rammstein.

Borlängefesten Peace & Love sålde förra året 48 600 biljetter och gick back med 13 miljoner. I år har de satt ett tak på 35 000 besökare och vill hitta tillbaka till sina rötter.

-Vi har varit jäkligt stora, och förlorat lite av själen. När det är så mycket folk blir det långa köer och det påverkar upplevelsen av festivalen. Vi vill att den ska kännas mysig, säger festivalens presschef Ronny Mattson.

Uppträder i år gör bland andra Depeche Mode och First Aid Kit.

"Folk kommer att tröttna"

Efter att ha förlorat drygt 17 miljoner på Hultsfredsfestivalen de senaste åren beslöt sig arrangören FKP Scorpio att flytta hela rasket till Sigtuna, norr om Stockholm. Med Phoenix och Fatboy Slim hoppas de locka 15 000 besökare.

Putte Svensson var med och grundade Hultsfredsfestivalen och har efter flytten dragit igång projektet This is Hultsfred, där frivilliga engagerar sig för att ordna en festival i stan. För honom handlar det lika mycket om musiken som att landsbygden ska leva. På sikt tror att han att besökarna kommer att överge stadsfestivalerna.

-Det har alltid gått upp och ner. På 90-talet kom det en massa stadsfestivaler som sedan försvann, säger han och fortsätter: -Det nya är att festivaler kommer och går. Man kan inte ta en festival för given som man kunde förr.

Möjlig brytpunkt

I skuggan av jättarna knogar de mindre alternativen på. Popadelica i Huskvarna hade förra året 1 400 besökare. Skärgårdsfesten Knarrholmen i Göteborg bjuder i år på bland andra Jens Lekman och El Perro del Mar. Festivalen har vuxit sedan starten för tre år sedan, från 800 till 2 000 besökare förra året. Arrangörerna har satt ett maxtak på 5 000-6 000 besökare för att hålla festivalen liten och charmig.

-Det var delvis därför vi började med det här. Alla andra ville bli Sveriges största festival, vi saknade något mindre och nischat, säger Elin Hedman som var med och grundade Knarrholmen.

Hon tror att 2013 kan bli en brytpunkt.

-Det känns det som att det kommer att hända mycket efter i år. Det är väldigt många stora festivaler och frågan är om det finns folk till alla.

Stabila rockfestivaler

Elektroniska dansmusikfestivalen Summerburst fyller i sommar tre år. Festivalen hålls under två helger i både Stockholm och Göteborg. Nyligen sålde östkustversionen slut på sina 28 000 biljetter, vilket är 15 000 fler än premiäråret 2010. Även uppstickaren Dans Dakar i Stockholm expanderar, förra året hade de nästan 4 000 besökare och i år siktar de på 7 000.

De hårdare alternativen fortsätter i stadig takt. Giganten Sweden Rock hade förra året 32 000 besökare. Metaltown i Göteborg slog besöksrekord med 25 000 besökare. Getaway Rock i Gävle hade förra året 12 000 besökare och vill i år växa till 15 000.