Det var rätt i Tillbaka till framtiden 2

ANNONS
|

Den första halvtimmen av filmen från 1989 utspelar sig i en avlägsen framtid – 2015. The Guardian har tittat närmare på vad som stämmer överens med verklighetens 2015.

"Den värld som manusförfattaren Bob Gale och regissören Robert Robert Zemeckis drömde ihop liknar vår egen på ett underligt, kusligt vis, skriver tidningen.

Ökad robotteknologi har blivit verklighet, bensinmackarna har blivit allt mer datoriserade och drönare utanför militären är inte ovanliga. Men ännu har vi inte fått fjärkontroller till soptunnorna eller automatiska hundrastare.

I filmen scannas ögon och fingeravtryck, precis som i dag men filmen går ett steg till med den biometriska tekniken och hemma hos Marty McFly är dörrhandtaget ersatt med scanner.

ANNONS

Kläderna är ett av filmens mest påfallande misstag och den dubbla slipsen eller västen med ljudeffekter har ännu inte setts till.

Något papperslöst samhälle spådde inte filmmakarna, faxar spottar ut papper och tidningen US today kommer ut i faxupplaga.

Den största missen är förstås avsaknaden av internet och mobiltelefoner, i stället förekommer telefonkiosker i filmen! Däremot finns det videosamtal och vad det gäller tv prickar filmen rätt med stora platt-tvskärmar överallt. Föregångare till Google-glasögon finns också med.

Filmens flygande bilar har dock inte setts till i verkligheten ännu. Inte heller de avancerade föryngringsmetoderna där det går att byta såväl blod, som mjälte, tarmar och blod.

Ännu är det några månader kvar till 21 oktober 2015 som är det datum Marty McFly (Michael J Fox) reser till i filmen så än kan fler likheter dyka upp. Självknytande skor lär vara på gång att lanseras senare i år till exempel, enligt The Guardian.

ANNONS