Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Det rätta Sällskapet genom ett svartvitt Europa

När Sällskapets Pelle Ossler, Niklas Hellberg och Joakim Thåström, började jobba med sin andra skiva hade de med sig några ledord: Europa, svartvitt och drömtillstånd. -Då var det bara att sätta igång och vrida på knapparna, säger Niklas Hellberg.

Niklas Hellberg och Thåström har gjort musik ihop i mer än tjugo år. Under 1990-talet var det industrirock med Peace, Love and Pitbulls och kring millennieskiftet undrade Thåström om Niklas kunde tänka sig att starta ett syntband. Det kunde han och ur det föddes Sällskapet. Och att Pelle Ossler skulle vara en del av det bandet, det var liksom självklart.

2007 kom Sällskapets första skiva. Med samma namn. Nu kommer "Nowy Port", skiva nummer två, fyra år efter att Sällskapets tre medlemmar först träffades i Helsingborg för att spela in det Niklas Hellberg kallar för atmosfärer.

En tydligare helhet

Den här soliga men kalla vårdagen i Gamla Stan i Stockholm representeras Sällskapet av just Niklas Hellberg, värmlänning som under slutet av 1980-talet var en del av Karlstadsbandet All That Jazz.

-Vi ville ta det vi gjorde på den förra skivan ett steg till, för att bygga en starkare och tydligare helhet vad gäller uttryck, texter och atmosfärer. Med atmosfärerna ville vi skapa ett tillstånd, berättar Niklas Hellberg.

Han ser nöjd ut när han pratar om den kreativa processen, om att göra musik som påverkar och helst förflyttar lyssnaren någon helt annanstans.

-Musiken kan stå helt still ibland men ändå säga väldigt mycket, till skillnad från vanliga låtar. Det är något helt annat. På den här skivan är inte låtar rätt ord. Efter hand växte det fram en blandning av tillstånd och melodier som bara känns rätt, säger Niklas Hellberg.

Beskriva tillstånd

Både Ossler och Niklas Hellberg utgör numera viktiga kuggar i den musik Thåström gör under eget namn och det finns många likheter mellan Thåströms senaste skivor och Sällskapet.

-Thåströms musik handlar mycket mer om låtar. Men det är också ett annat anslag i både text och musik. Sällskapet handlar mer om att beskriva tillstånd, en slags reseskildring, menar Niklas Hellberg.

Men kärleken till Europa, den kärlek som enligt Niklas Hellberg framkallar en egen värld med bilder av tågresor, dimmiga hamnstäder i Öst- och Centraleuropa, den finns med även i Thåströms solovärld. Han såväl som Sällskapet rör sig i en miljö som inte är det minsta anglosaxisk.

-Med tiden skapar man ett gemensamt musikaliskt språk så man exakt kan styra musiken dit man vill. Det är kul att jobba ihop i den värld vi byggt upp, förklarar Niklas Hellberg.

Thåström gör en spelning i sommar, på den nya Bråvallafestivalen, men några konserter med Sällskapet det lär det inte bli.

-Det har inte med Sällskapet att göra. Jag förstår inte vad det skulle tillföra lyssnaren eller Sällskapet, poängterar Niklas Hellberg.