Tornet som är som månen.
Tornet som är som månen. Bild: Henrik Jansson

Maria Näslund: Det känns så hemtrevligt med Karlatornet

Hur kan någon ogilla en så omtänksam byggnad?

ANNONS
|

Två av mina Göteborgsfavoriter går inte alls hem hos vissa andra. Det är obegripligt; hur kan man inte älska högt och lågt? Den ena är cirka 246 meter högre än den andra men storlek kan mätas på olika vis och är man platt får man se till att vara bred.

Vi talar såklart om Karlatornet, en ny favorit, och Heden, i mitt hjärta sen gammalt. Högsta och lägsta. Gylfen och – Heden. En sak att uppskatta med Heden är att alla säger just Heden och inget annat trams. Det korrekta är visserligen Exercisheden men det gör sig ungefär lika bra i vardagligt tal som Kungsportsavenyn. Vi säger Avenyn och vi säger Heden och sen får vi se hur det går med Gylfen eller Blixtlåset. Jag röstar på Karla.

ANNONS

Nykomlingen är lite för lång och snygg för att man ska våga närma sig men när det uppstår ett läge ska jag fatta mod och stämma träff.

Det mäktiga Karlatornet är en ny vän men vi har onekligen haft lång inskolningstid för att i lugn och ro lära känna varandra. Nu är topphöjden nådd och tornet beter sig likt månen och följer med nästan överallt man beger sig i Göteborg. Så omtänksamt och hemtrevligt! Man tar sig ett dopp vid Stora Amundön och tornet tittar på, man fortsätter in till stan för en fika och tornet hänger med och när det sen är dags att åka till Partille vägrar den långa att säga adjö och hakar på en bra bit på vägen hem. Fint ändå. Åker man upp till toppen av Karlatornet kan man tydligen se till New York eller om det möjligen var Danmark eller kanske Tjörn. Jag ska förstås trotsa min höjdrädsla och kontrollera detta när tillfälle ges.

Min pappa som saknade höjdrädsla och lurade upp mig i många torn, linbanor och bergochdalbanor genom åren var oerhört fascinerad av bygget av Karlatornet. När han blev sämre i sin sjukdom och inte kunde cykla tog vi bilen upp på Ramberget för att kolla hur arbetet fortskred och hans allra sista utflykt gick just hit med mig, min bror och ett barnbarn. Vi drack festis och åt kex uppe på berget medan vi räknade våningar och försökte föreställa oss framtidens siluett.

ANNONS

Om pappa levt och varit frisk i dag hade vi dock mötts på en betydligt lägre plats, nämligen Heden. Där hade han vant parkerat cykeln, bytt hjälmen mot keps och plockat fram sitt handskrivna matchschema ur fickan med en uppsyn som ett barn på julafton. För det är just nu denna underbart öppna yta mitt i stan har sin högsäsong. Under ett par veckor samlas världen här och det är bland det vackraste man kan hitta i Göteborg. En vecka handboll och strax därpå en vecka fotboll men framförallt ett ställe som kokar av liv och framtidstro med lika många språk som bollar i luften. Stora känslor, väder för alla kläder och en publik som får både spårvagnar och måsar att tystna. Vill man ha lugn och ro ska man bege sig någon annanstans.

Jag har skrivit en del texter om Heden och ägnat detta favoritställe ett helt kapitel i en bok så med risk för upprepning: Det här är himlen runt hörnet i vår stad och rummet jag saknar när jag är borta från Göteborg en längre tid. Och då är det inte bara några sommarveckor jag längtar efter; Heden i blekt februariljus har också sin tjusning, liksom en promenad i decembermörker med stadens ljus från alla håll. För att inte tala om ljudet av korpfotboll en tidig och krispig söndagsmorgon i september eller doften av kaffe i pappmugg under bar och stor himmel valfri månad på året. Det ska vara en plats som alltid inbjuder till rörelse.

ANNONS

Min relation till Karlatornet är mer distanserad, som när man beundrar någon på avstånd. Nykomlingen är lite för lång och snygg för att man ska våga närma sig men när det uppstår ett läge ska jag fatta mod och stämma träff. Det är enklare med Heden som inte gör så mycket väsen av sig men som alltid tar emot med öppen famn.

När jag nu landar tryggt i den och går längs nationsflaggorna vid gångbanan ser jag plötsligt hur Karlatornet nyfiket kikar fram över hustaken bortom Parkgatan. Men så trevligt att råkas – här också! Nytt och gammalt, högt och lågt, min stad.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS