Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det intressanta bubblar under ytan"

"Det är glädjande att ett till synes ofarligt och småputtrande vinterprat också kan rymma radikala tankar om samhället."

Det är inte svårt att förstå varför Fredrik Lindström återigen har blivit framröstad till att vara vinterpratare. Hans sommar- och vinterprogram är den perfekta blandningen av antropologi, lagom roande fakta, folklivsforskning och trevliga betraktelser. Så inleds även detta vinterprat, med en faktaspäckad genomgång om varför vi egentligen säger ”god jul” och vad julfirandet har betytt i olika tider. Vidare fortsätter han med en genomgång om vem tomten egentligen är och i vilka skepnader han uppträtt runt om på jorden, då som nu.

Det intressanta är det som bubblar under den trevliga ytan av folklivsforskning. För här finns ett viktigt spår som alltmer breder ut sig i programmet: Lindström diskuterar marknaden som vår tids heliga ande, marknaden som vi rättar oss efter fastän vi inte förstår den. Vi slår köprekord och tilltalas av reklam, fastän jordens resurser är ändliga för att marknaden kräver det. Det ekonomiska systemet går inte ihop, som Lindström påpekar med hänvisningar till både Katrine Kielos och Nina Björks böcker på ämnet.

Det är glädjande att ett till synes ofarligt och småputtrande vinterprat också kan rymma radikala tankar om samhället.

Musik: Julmusik i form av både körsång och tradjazz, såväl svenska klassiker som mer okända låtar.

Sista meningen: En riktigt god jul till er alla.