Det här kan fansen vänta sig från Beyoncé

ANNONS

Sist Beyoncé besökte Sverige var i maj 2013, då turnén gick under namnet Mrs Carter Show World Tour. Mycket har hänt sedan dess. På MTV:s Video music awards 2014 lät hon ordet ”Feminist” i gigantiska bokstäver lysa upp skärmen under hennes framträdande. Beyoncé fick i intervju efter intervju förklara sin ”moderna feminism”, som hon menade inte stod i motsättning till hennes femininitet eller hängivenhet till sin man Jay-Z.

Och så kom Formation, med en video som protesterade mot polisens våld mot svarta i USA. Pausuppträdandet under Super Bowl i februari, som sågs av 104 miljoner tv-tittare, var en hyllning till motståndsrörelsen Svarta Pantrarna och Michael Jackson.

ANNONS

Formation är också låten som inlett konserterna under turnén, och som sätter tonen till många av numren, som Freedom:

Scenen domineras av en hög monolit med skärmar runtom som ömsom visar bilder från det visuella albumet Lemonade visas och närbilder på Beyoncé själv.

Den militäriska tonen från Formation har under turnén också mött Beyoncés mjukare sida. I fem akter har hon rivit av både spår från det visuella albumet Lemonade och klassiker från de tidiga albumen. Bland annat 1+1, som hon sagt är en av hennes egna favoriter, och Me, Myself and I. I extranumren har hon till och med bjudit gamla Destiny’s Child-dängan Survivor, som recensenter varit överens om har en betydligt djupare innebörd nu än när den kom 2001. Beyoncé har blivit äldre, gått igenom andra sorger och blivit mer politiskt medveten, vilket ger låten fler dimensioner.

Stilmässigt finns många referenser till Lemonade, där Beyoncé lyfter fram sitt arv från Alabama och Louisiana med vidbrättade hattar och söderinspirerade volanger.

Volangerna får även följa med i mer klassiska pop- och r’n’b-utstyrslar, som annars snarare andas Britney Spears än souldiva.

För den som vill närstudera alla scenkläder finns uppsättningen samlad här: http://fashionista.com/2016/04/beyonce-formation-world-tour-wardrobe

Ett par recensenter har påpekat att turnén trots Beyoncé allt mer tydliga politiska ställningstaganden har varit mer sprakande show och personliga texter än brandtal och manifestationer. Beyoncé har under hela sin karriär fokuserat på att peppa sina fans, och kanske är det där det politiska budskapet är som starkast under den här turnén.

ANNONS

Det är enbart kvinnor på scen, både i bandet och bland dansarna, och budskapet är tydligt: ”If you’re a woman, you’re born strong”. Och fansen, de följer sin Queen Bey i vått och torrt.

ANNONS