Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bokmässans agerande kring den högerextrema tidningen Nya Tider diskuterades under ett seminarium på söndagen. I panelen satt Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, Ola Larsmo från svenska Pen, Adam Cwejman, ledarskribent på Göteborgs-Posten, Jonathan Leman, researcher på tidningen Expo och Maria Källsson, Bokmässans vd. Lasse Winckler, tidigare chefredaktör på Svensk bokhandel var moderator.

"Det här kan öppna dammluckorna"

Oskickligt och okunnigt. Panelen som diskuterade Nya Tider på Bokmässan var rörande enig om mässarrangörernas agerande kring den högerextrema tidningens medverkan. Bokmässans vd Maria Källsson höll med och utlovade tydligare regler och gränsdragningar till nästa års mässa.

- Vi kunde ha gjort vår läxa bättre, sade Maria Källsson och konstaterade att arrangörerna inte hade tillräckligt goda kunskaper om tidningens bakgrund när man fattade beslutet att låta Nya Tider ha en monter på mässan.

Vilka ska få ställa ut på Bokmässan? Det var temat på det seminarium som hölls i en välfylld sal på mässan under söndagsmorgonen, med både Nya Tider-sympatisörer och tidningens meningsmotståndare i publiken. I panelen satt Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, Ola Larsmo från svenska Pen, Adam Cwejman, ledarskribent på Göteborgs-Posten och Jonathan Leman, researcher på tidningen Expo. Inga representanter från Nya Tider fanns dock med på scenen.

Panelen var rörande enig om att Bokmässan agerade oskickligt när man sade ja till Nya Tider, utan att först ta reda på mer om tidningen – men alla verkade också vara ense om att den privata mässarrangören har rätt att säga ja eller nej till vilka man vill.

Komplicerar bilden

- Det som komplicerar bilden är att Nya Tider har presstöd, sade Åsa Linderborg, som också siade om framtiden.

- Det här kan öppna dammluckorna. Om Sverigedemokraterna vill ha en monter här nästa år då blir det tricky. Och varför skulle de inte få ha det?

Lite försynt begärde Maria Källsson ordet och förklarade att Sverigedemokraterna redan 2013 hade en monter på mässan, när partiledaren Jimmie Åkesson lanserade sin bok "Satis polito".

Bokmässan ska vara en plattform där det också finns utrymme för obehagliga och aparta åsikter, menade panelen. Men var går gränsen för vilka som ska få medverka? Maria Källsson ser årets hetsiga debatt kring Nya Tider som startskottet för mässan att göra tydligare gränsdragningar – ett arbete som kan ta upp till sex månader.

Hot accepteras inte

Ola Larsmo konstaterade att Pen har inskrivet i sina stadgar att man både ska värna yttrandefriheten och verka mot rasism. Det är något som Bokmässan, i sin viktiga roll, skulle kunna ta efter, menade han. Liksom de andra i panelen framhöll han också att hot och våld aldrig ska kunna accepteras.

- Vi har ett annat samhällsklimat i dag. Det kom en undersökning som visar att 20 procent av våra svenska författare har upplevt hot för det de skriver, 30 procent av journalisterna upplever hot för det de skriver. Detta måste man också förhålla sig till, det måste diskuteras öppet. Vi vet alla som sitter på scenen vad vi kommer att hitta på Twitter när vi går härifrån.