Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det finns ingen i vårt band som sympatiserar med SD"

Flera artister har tackat nej till att medverka på Sverigedemokraternas festival. Black Ingvars, som också är bokade, har ännu inte bestämt hur de ska göra.

– Vi är på semester allihop och har inte riktigt varit med i debatten. Vi förstår nu vad det handlar om och det gjorde vi inte när vi fick spelningen, säger Magnus Tengby, sångare och gitarrist i bandet.

Partiledaren Jimmie Åkesson har tidigare haft sitt årliga sommartal i Sölvesborg, men i år blir det ett större evenemang som går under namnet Sommarfestival. Festivalen anordnas i Sölvesborg helgen den 26-27 augusti. Jan Johansen och Black Jack har sagt nej till att spela när de fått veta att Sverigedemokraterna står bakom festivalen. 

LÄS MER: Jan Johansen nobbar SD-festival

Black Ingvars kommer att ta ett gemensamt beslut i slutet av veckan om hur de ska göra.

– Vi sympatiserar ju inte med alla som lyssnar på vår musik, det är klart vi inte gör. Vår musik gillas av skitmånga men vi ska ta ett vettigt beslut. Det enklaste man kan göra är ju att ställa in. Vad händer om man åker ner dit och gör något bra av det? Om man säger vad man tycker egentligen, säger Magnus Tengby.

På bandets Facebook-sida har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Många är besvikna och menar att de borde ha ställt in spelningen medan andra tvärtom försvarar beslutet.

– Det här upprör ju. Men jag vet vad vi tycker. Och det är långt kvar, vi kan alltid ställa in. Men vi vill prata om det.

Ser ni att det skulle kunna få några negativa konsekvenser för bandet om ni spelar på festivalen?

– Ja, det är klart att det kan få. Men vi kanske kan göra något riktig bra av det.

Magnus Tengby vill vara tydlig med att bandet inte står bakom Sverigedemokraternas åsikter.

– Nej, absolut inte. Det finns ingen i vårt band som sympatiserar med SD. Det har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas.