"Det är inte mainstream direkt"

I tretton år har Planeta festival arrangerats i Göteborg och Västsverige. Ändå vet väldigt få om att den finns. Jörgen Wade, kommunikatör och spindeln i nätet, berättar vad Planeta är, gör och vad du inte bör missa under årets festival, som invigs idag.

ANNONS
|

Det är svårt för en oinvigd att få ett grepp om vad Planeta festival är egentligen. Kan du förklara?

- Innan jag började jobba med Planeta var jag mest där som publik. Då förstod jag inte heller riktigt hur allt hängde ihop, eftersom det är så många olika arrangörer och scener. Men festivalen startades av ett par eldsjälar som ville lyfta fram musik och dans från hela världen i Göteborg Kultur i väst var också med och koordinerade nätverket, som växte från år till år. Planeta sker på flera platser i Göteborg, men också i Uddevalla, Landvetter, Vitlycke och Trollhättan. Folkmusik från hela världen är den röda tråden. Det är olika genrer men inte mainstream direkt, även om vi har stora världsartister i programmet.

ANNONS

I år är det invigning på Blå stället i Angered. Vad händer där?

- Vi ska vara på Kultur på burk, en nyöppnad restaurang där vi hoppas att vi får plats. Där spelar World Music Culture Club, som är som festivalens egna husband. David Bäck, som är bandets kapellmästare, har med sig musiker från Sydafrika och Botswana, plockar upp deras sånger och musik och kompar med sitt band. Dessutom har nyanlända musiker fått anmäla sig, de kommer också att spela på scenen. Så kommer vi nära det som Planeta vill vara, det handlar om deltagande, om att vara en mötesplats för olika kulturella grupper och uttryck.

Årets Planeta-pristagare heter Gloria Esteban. Varför får hon priset?

- Priset delas ut till någon som har inspirerat till ett flerkulturellt samhälle. Gloria Esteban är verkligen en eldsjäl och prisas för sitt arbete med framför allt ungdomar på Mixgården i Hammarkullen och Hammarkullekarnevalen. Hon blev väldigt glad när jag ringde henne, det känns fint att ge pris till folk som kanske inte vanligtvis syns eller ens vill synas.

Är det något särskilt man inte bör missa på årets festival?

- Ska man välja någon är det Cheikh Lô och Ndiguel Band från Senegal, som spelar på Musikens hus på torsdag. Han är en världsartist och hans musik är i sig en mötesplats mellan många olika kulturer och influenser. Sen vill jag också tipsa om Kristina Issa, en Göteborgsartist och blivande världsartist, som spelar på Kulturhuset Oceanen samma dag.

ANNONS

Vem ska gå på Planetafestvialen?

- I en tid där det sätts allt hårdare gränser är det viktigt med öppna och levande mötesplatser.

Fakta: Planeta festival

  1. Festivalen pågår 2 - 6 november på flera olika platser, bland annat Stora teatern, Oceanen, Konserthuset och Musikens Hus, men också i Uddevalla, Vitlycke, Landvetter och Trollhättan.
  2. Årets program har sextiotalet programpunkter; konserter, aktiviteter för barn och workshops.
  3. I nätverket Planeta finns både små och stora kulturarrangörer som spänner över ett vitt fält, både musikaliskt, kulturellt och geografiskt, som Göteborgs Symfoniker, kyrkor, studieförbund, ideella föreningar och regionala organisationer som Kultur i Väst.
  4. Några av de nya i nätverket i år är Klubb Ankaret, Klubb Impuls och studieförbundet Ibn Rushd.
  5. Läs hela programmet på www.planeta.se
ANNONS