Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är dags att slakta guldkalven

KRÖNIKA: Två deltävlingar med tolv bidrag i varje. Låt sedan de åtta främsta göra upp i finalen. Det är Johan Lindqvists blygsamma förslag till Melodifestivalen.
ALLA STORA BOSSAR vet när det är dags att kliva åt sidan. Och har man inte fattat när och varför ordineras den i sammanhanget mycket informativa Gudfadern-boxen.
Melodifestivalens inte längre så obestridlige gudfader Christer Björkman tänker göra sin sista vända som schlagerboss nästa år. Det har varit känt länge och även om nu kronprinsen Edward af Sillén kastade ett par nävar grus i maskineriet så lär det bli en ny general 2007. Då kan det också vara dags att förändra upplägget.
Årets delfinaler har visat att det musikaliska underlaget helt enkelt inte räcker till för att fylla utrymmet. Om det vi hört är det allra vassaste bland
3 131 inskickade bidrag är det rent ut sagt bedrövligt. Antingen är kvaliteten på bidragen så fasansfullt låg eller så är juryn helt enkelt inte kompetent att vaska fram guldkornen.

PROBLEMET BLIR ATT på ett vettigt sätt banta ett evenemang som drabbats av elefantsjukan. Det är som bekant mycket enklare att bygga ut och svälla upp någonting än att sedan montera ner och karva bort. Inte minst med tanke på att det handlar om så mycket pengar som i den nya, dyra Melodifestivalen. Sponsorer, turistchefer, skivbolag, artister och inte minst arrangören EMA-Telstar vill säkert inte ta sin guldkalv till slaktbänken i första taget. SVT lär antagligen tänka både en och två gånger innan man sätter sin största tittarsuccé på bantningskurs.
Men det är just det som kommer att behövas. Svenska folkets aptit på schlager har visserligen varit omättlig de senaste åren men en känsla av alltmer akut illamående har kunnat märkas i stugorna. Det går bara att trycka ner så mycket lull-lull och glitter i halsen innan man helt enkelt spyr upp alltihop i en prydlig liten kräkchock i tv-soffan.

MITT BLYGSAMMA FÖRSLAG går ut på att man inför två deltävlingar med tolv bidrag i varje. Låt sedan de fyra främsta från varje halva göra upp i finalen. Det blir åtta låtar färre än nu och då skulle man förmodligen slippa de allra värsta pinsamheterna.
Men det är också viktigt att slå fast att Christer Björkman ska ha beröm för att han har lyft Melodifestivalen till ett sådant gigantiskt och välsmort evenemang. Trots uppenbara tveksamheter och alltför mycket av egna intressen så har han ändå gjort en fest av det som för inte alltför många år sedan var en dammig och ful ankunge som kacklade runt på gudsförgätna Älvsjömässan utanför Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.