Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Den sista svenska arkadhallen

Varför ska Helix få all uppmärksamhet när det finns TV-spel? GP spanade in årets nyheter på Sveriges sista riktiga spelhall.

Det är tomt i huset men ljuden och ljusen provkörs för fullt. Överallt står skärmar påslagna likt portaler till andra världar byggda av polygoner och pixlar. Lisebergs nya arkadmaskiner har intagit sin plats på Spelhuset i Liseberg. Bland årets nyheter syns, än så länge, Namcos actionflygspel Mach Storm, fordonsfightern Batman och de licensdrivna förstapersonsskjutarna Tranformers Human Alliance och Aliens Armageddon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt är det den kanske sämsta tiden i spelhistorien att ha en arkadhall. Spelkonsolerna har tagit igen det tekniska avståndet och marknaden för att spela hemma har vuxit explosionsartat i över tio år. Appar som Angry Birds har slagit sönder prissättningen för klassiskt enkla spel av den typen som gjorde arkadhallarna populära från första början. I dag kostar ett mobilspel ofta mindre än tio kronor, alltså priset för en spelomgång på de flesta arkadmaskiner. Mach Storm, kostar till och med 20 kronor.

– Vi är förstås medvetna om att marknaden ser ut så. Det vi försöker göra här är ju att i stället erbjuda besökarna sådant de inte kan få på telefonen eller ens hemma i soffan, säger Mats Andersson, spelchef på Liseberg.

Och det är inte svårt att se vad han menar. De moderna arkadmaskinerna har mer och mer förvandlats till digitala bergodalbanor som satsar på upplevelser och spektakel.

Bland årets nyheter på Liseberg finns redan nämnda Mach Storm, som låter spelaren krypa in i ett specialbyggt kabinett. Väl där inne är sedan skärmen formad som ett stort panorama med djup som nästintill omsluter spelaren som sedan styr flygsimulatorn med två spakar. Upplevelsen kompletteras sedan av små luftkanoner som sitter i väggarna och blåser när man flyger med planet.

Spelhallen på Liseberg öppnade upp 1969 och har sedan dess sett många reinkarnationer genom åren. Det svenska spelförbudet plockade bort de enarmade banditerna och även kasinot på toppvåningen har lagts till vila. Till slut var det bara arkadmaskinerna kvar. Stränga åldersgränser på spel gjorde dock ett tag att det stod vakter vid dörrarna och kollade leg på besökarna. Nu för tiden försöker man se till att det finns något för alla besökare.

– Vi satar ju dels på familjerna men också mycket för tonåringar. Det ska vara häftiga grejer, men tumregeln är att om det skjuts i spelet så ska det inte skjutas på människor, annars kör vi på, säger Mats Andersson.

Trots arkadhallarna i Sverige försvunnit en efter en har spelhuset på Liseberg bestått och lockar fortfarande ungefär samma mängd folk varje år. Till sommaren är planen att anordna särskilda speldagar då man kan köpa ett pass för 150 kronor och sedan spela hur mycket man vill.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.