Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nya kampsporten: ludosport

I Ludosport fäktas man med ljussablar hämtade från Star Wars filmuniversum. GP har träffat utövare av den nya kampsporten, som nu har etablerat sig i Sverige.

Dueller med ljussablar är i Star Wars-filmerna fullkomligt livsfarliga tilldragelser, som nästan alltid slutar med att någon blir av med handen, båda benen, eller, i värsta fall, livhanken. Lyckligtvis är fajterna i Star Wars-kampsporten Ludosport inte lika riskabla, och det av en viktig anledning: Svärden som används har inte klingor av laser utan består till större delen av plastmaterialet polykarbonat. Med hjälp av inbyggda lampor lyser svärdet upp och får den fräcka laserlooken.

– Kampsporten grundades i Italien för nio år sedan och har vuxit snabbt, berättar Andrea Ferrario som är licensierad instruktör för den svenska grenen av sporten.

Läs också: Tjugo steg till en annan galax

Läs också: Därför kommer nya filmen att lyckas - eller inte

   

Teknikerna i fäktningen hämtas från olika kampsporter och har anpassats till det speciella vapen av plast som Ludosport-utövarna använder. Än finns föreningen bara i Stockholm, men Andrea tror att den snart kommer att sprida sig till andra större städer i Sverige, som Göteborg.

Klär ni ut er i Star Wars-dräkter också?

– Nej, nej. Vi sysslar inte med cosplay, utan Ludosport är en kampsport. Vi har egna uniformer som vi använder, försäkrar Andrea.

Bland dem som hjälper till med att sprida information om sporten på Science fiction-mässan i Stockholm finns Moa Brünteson och Mary Stapleton, som båda började i nybörjargruppen för sju månader sedan. De fick blodad tand direkt och har nu köpt egna svärd, som de demonstrerar i elegant fäktning mot varandra.

– Jag lockades till sporten eftersom jag var intresserad av filmerna, förstås, och tyckte att det verkade häftigt att få använda ljussablar. Men det visade sig dessutom vara riktigt bra träning, säger Moa.

Mary håller med. Hon säger att man ofta är helt slut efter ett träningspass, någonting hon inte väntade sig.

– Så det är en av fördelarna. En annan är att man känner sig så himla mäktig med en ljussabel. Man hoppas kunna röra sig lite grann som i filmerna en dag.

En bit in i träningen får utövaren välja om den vill vara sith eller jedi; de namn som i filmerna används för den onda respektive den goda sidan.

Så det är inte bara kampsport utan lite nörderi också?

Mary skrattar.

– Ja, det är klart. Annars skulle vi ha ägnat oss åt något annat. Det är Star Wars som är grejen, medger hon.

Förutom att arrangera uppvisningar höll Ludosport också i workshops för nyfikna, samt anordnade aktiviteter för barnen på mässan där de små fick testa att fäktas med ljussablar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.