Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

"Den mest onödiga bok jag läst"

"Tydligen kan min bonusson generas om jag pruttar och går naken i lägenheten"

I går visade SVT det sista avsnittet av Clara, Felix och Moa Herngrens succéserie Bonusfamiljen. Eller sista och sista, en andra säsong av serien var redan inspelad innan den första ens hade börjat sändas. Snacka om självförtroende. Men det är kanske inte så konstigt?

Tjugo år efter att danske familjelivsgurun Jesper Juul satte sina idéer på pränt har bonusfamiljen som koncept blivit big business och skildras ständigt i nya filmer och tv-serier. Dessutom formligen översköljs vi av familjehjälpsböcker i olika former. Alla inte helt lyckade.

Senast i raden är Stora Bonusfamiljboken av journalisten Helene Arkhem. Det är en bok fylld av blaffiga färgplattor och taffliga clip art-symboler, men framförallt är den så överlastad med hopplösa föräldratips att bonuspappan i mig skäms.

Tydligen kan min bonusson generas om jag pruttar, går naken i lägenheten, pratar öppet om intima besvär eller bajsar med olåst dörr. Boken vågar inte riktigt slå fast att det är så, men det kan vara så. Det kan också vara så att detta är den mest onödiga bok jag har läst.