Den film flest såg på bio i Sverige 2020

Christopher Nolans ”Tenet” är den film med premiär 2020 som flest svenskar såg på bio. Sportjournalisten Robert Laul kan vara den som sett den flest gånger.
– Det är en helt otrolig film med så många bottnar och lager, säger han efter att ha sett den fyra gånger på bio och ytterligare fem gånger hemma i soffan.

ANNONS
|

Förra året var ett dåligt år för filmbranschen. Globalt sett sjönk biointäkterna med 71% under året 2020, rapporterar Moviezine.

Filmstaden var nedstängda i flera månader. Under sommar och höst hade man en begränsning på 50 personer per salong.

Av den anledning är det inte så konstigt att många av året 2020:s mest sedda filmer i Sverige hade premiär tidigare, under vintern 2019, skriver Moviezine.

LÄS MER:Årets bästa filmer 2020

Sett ”Tenet” nio gånger

Den film med premiär 2020 som flest sett på Filmstaden 2020 är Christopher Nolans actionfilm ”Tenet” som sågs på bio av 248 000 personer förra året.

En som bidrog rejält till statistiken är sportjournalisten Robert Laul som såg den hela fyra gånger på bio. Att han ser om samma film på bio flera gånger i rad är inget som tillhör vanligheterna utan gäller framför allt Christopher Nolans filmer.

ANNONS

– Nolan jobbar verkligen med biofilm. Det är en riktig helhetsupplevelse med ljud och bild som samverkar. Och det är jävligt fräckt i en Imax-salong. Jag passade på att se den så många gånger jag kunde, berättar Robert Laul.

Därefter har han sett ”Tenet” ytterligare fem gånger på Blue ray.

– Den bara fortsätter att väcka tankar och funderingar hos mig. Jag får nya pusselbitar varje gång.

Vad handlar den om?

– Det är ju det som är grejen... I grunden är det en spionfilm, men sedan leker Nolan med tiden. Ytterst är det en historia om att vi har förbrukat jordens resurser och att världen måste räddas genom att vända på tidsflödet. De måste vrida tillbaka tiden, annars går jorden under, berättar Robert Laul och fortsätter:

– Sedan finns det olika krafter som kämpar mot varandra, men det är inte helt klart vilka som är goda och vilka som är onda. Varje generation kämpar för sin egen överlevnad.

LÄS MER:Recension: ”Tenet” i regi av Christopher Nolan

Det är en komplicerad historia. Det generella rådet när man ska se den första gången är: ”Försök inte förstå den, känn den.”

Robert Laul är heller inte förvånad att det är årets mest sedda biofilm i Sverige.

– När världen hamnade i det läge det gjorde i och med pandemin blev ”Tenet” lite den film som skulle rädda filmindustrin. Det var ju också den som först hade premiär efter nedstängningarna.

ANNONS

Är det årets bästa film?

– Jag tycker det. Jag är också ett stort Nolan-fan och håller hans filmer högt. Han är vår generations stora filmregissör och jag blir sällan besviken på vad han gör. Det är en helt otrolig film med så många bottnar och lager, säger Robert Laul.

Mest sedda biofilmerna på Filmstaden 2020

1. ”Frost 2” (premiär december 2019)

2. ”Tenet”

3. ”Star Wars: The Rise of Skywalker” (premiär december 2019)

4. ”Bad Boys for Life”

5. ”1917”

6. ”Parasit” (premiär december 2019)

7. ”En del av mitt hjärta” (premiär december 2019)

8. ”Jumanji: The Next Level” (premiär december 2019)

9. ”Sune – Best Man” (premiär december 2019)

10. ”LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet”

ANNONS