Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mando Diao är tillbaka med sitt första album efter Gustaf Noréns avhopp häromåret. "Det är naturligtvis annorlunda att han inte är med", säger frontmannen Björn Dixgård.

Demokratiskt Mando Diao på nya albumet

Mando Diao överlevde Gustaf Noréns avhopp och utvecklades på kuppen. Kommande albumet "Good times" blev till under en mer demokratisk process.

För två år sedan kom beskedet att ett av Sveriges mest framgångsrika rockband blivit en frontman och låtskrivare mindre. Gustaf Norén valde att lämna Mando Diao för att "testa nya konstnärliga uttryck".

- Det var ju tungt den dagen det hände, även om det någonstans också var väntat. Det hade känts som att just det skulle hända en längre tid, säger Björn Dixgård.

Mando Diao hade då en hel sommarturné inbokad och bestämde sig för att genomföra konserterna. Det kändes bra och alla tvivel om bandets framtid lades åt sidan.

- Det är ungefär som när man brutit benet och sedan ska bort gipset, man testar om det fungerar att gå. Och det gjorde det, säger Björn Dixgård.

Nya albumet

Nu har Mando Diao också gjort klart sitt första album efter avhoppet. "Good times" släpps den 12 maj och arbetet med skivan har varit annorlunda för bandet.

- Jag och Gustaf var ju så starka ihop som låtskrivarpar. Nu är det demokratiskt på ett annat sätt, det känns som att de andra i bandet är mer delaktiga och det tycker jag är grymt. Det är ju egentligen därför man har ett band, annars kan man lika gärna vara soloartist, säger Björn Dixgård.

Den demokratiska processen hörs också i slutresultatet. Björn Dixgård beskriver "Good times" som en "bandskiva".

- Låtmaterialet är på ett annat sätt eftersom fler är involverade. Jag har skrivit merparten men det är fler som har varit med och satt sin prägel. Det märks på låtarna och det hörs i texterna, säger han.

"Inga filter"

Rent musikaliskt är albumet ett steg tillbaka mot den souliga rock som Mando Diao en gång slog igenom med. Kontrasten mot den konceptuella föregångaren "Aelita" är enorm.

- Där var det ju mer programmering, det var en mer elektronisk skiva. Men på den här skivan ville vi verkligen spela tillsammans, vi ville inte att det skulle finnas några filter på den. VI ville att den skulle vara distinkt och rakt på, säger Björn Dixgård.

"Good times" följs upp med sedvanligt turnerande runt om i Europa och ett par konserter i Norden. Fler konserter på hemmaplan är dock att vänta.

- Det blir i höst, då ska vi spela i Sverige. Det kommer att bli ett gäng spelningar, en turné, lovar Björn Dixgård.