Delaporte gör film om havets cowboys

Filmregissören Alix Delaporte växte upp bland fiskare i Normandie. I sin debutfilm "Kärlek i Normandie" hyllar hon dem som en sorts havets cowboys.

-De är mina hjältar, säger hon.

"Kärlek i Normandie" handlar om Angèle och Tony som möts via kontaktannons. Hon har precis släppts ur fängelse och söker efter trygghet och sammanhang. Han är en butter fiskare som motvilligt låter Angèle flytta in i huset som han delar med sin mamma i ett litet fiskarsamhälle. Till en början utgör de ett märkligt par, men sakta växer kärleken fram.

-När man ser den första scenen mellan Tony och Angèle ska man tänka "herregud, det kommer aldrig att funka". Men i slutet av filmen vill de flesta kvinnor i publiken befinna sig i Tonys famn, berättar Alix Delaporte när hon besöker Stockholm.

Fiskare i fokus

Angèles historia har funnits med Delaporte långt innan hon lämnade sin bana som tv-journalist för att bli filmare. Men det var först när hon bestämde sig för att mannen i berättelsen skulle vara fiskare som filmen tog form.

-Plötsligt för allt på plats, det blev så lätt att skriva. Att jag skulle filma i Normandie och berätta om fiskare gjorde filmen viktig för mig, säger hon.

TT Spektra: Varför fascineras du av fiskare?

-De var mina barndomshjältar, dessa män som lämnade hemmet och gav sig ut på havet många dagar i sträck. De var mina cowboys. -Cowboyen har sin häst och fiskaren har en båt. Cowboyen korsar stora slätter, fiskaren ger sig ut på öppet hav. Cowboys slåss mot indianer och fiskare slåss mot polisen, säger hon och syftar på de franska fiskarnas vilda protester mot EU:s fiskekvoter.

TT Spektra: Vad hoppas du att publiken får för upplevelse av filmen?

-Jag vill att de tas med på en fysisk resa, inte en intellektuell. Jag vill att de ska känna saker, inte tänka "det här var en intressant premiss".

Vänner privat

Huvudrollerna spelas av Clotilde Hesme och Grégory Gadebois. Hesme är en av Frankrikes hetaste unga skådespelerskor, medan Gadebois mest har synts på teaterscenen. De gick på scenskolan tillsammans, har spelat mot varandra på teatern och är nära vänner.

-Jag kände Clotilde sedan tidigare, och hon rekommenderade Greg. Hon ville att hela världen skulle få veta att hennes bäste vän var en så fantastisk skådis.

Alix Delaporte föredrar att arbeta med teaterskådespelare.

-De spelar som barn leker, de spelar inte för sig själva eller för kameran. De spelar för varandra.

Fotnot: "Kärlek i Normandie" har svensk premiär den 16 september.