Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debutanterna dominerar Guldbaggen

Ulrik Munther har gått från flickidol till Guldbaggenominerad skådespelare och Sanna Lenkens debutlångfilm Min lilla syster har nominerats i fem kategorier, bland annat för bästa regi. GP fick en pratstund med dem strax efter att nomineringarna tillkännagivits.

– Det känns galet! Det är oerhört stort att få vara med om det här. När jag fick höra om filmen tyckte jag att det var ett fantastiskt manus och en intressant vinkel men också en utmanande roll för mig, säger Ulrik Munther som gör sin första skådespelarinsats någonsin i Magnus von Horns film Efterskalv.

– Jag har Magnus att tacka för mycket, han har gjort ett fantastiskt jobb. Han repade scenerna med mig och utsatte mig för mycket. Han satte mig på en bondgård för att jag skulle komma in i karaktären och inför slutscenen övade vi på att framkalla ångest genom att jag stängde jag in mig i ett mörkt rum i några timmar. Det hjälpte mig verkligen, säger han.

Min lilla syster var Guldbagge-tippad redan i våras när den kom och nu har Sanna Lenkens debutlångfilm nominerats i fem kategorier.

– Jag känner mig väldigt glad och stolt över filmen och över alla som har varit med och gjort den. Jag är otroligt lycklig över att få ha varit med i ett team där jag älskat varenda en, säger Sanna Lenken som nominerats för bästa regi.

Också Sanna Lenkens huvudroller spelas av amatörskådespelare och Amy Desaismont, mer känd som Amy Diamond, har även hon gått från popstjärna till Guldbaggenominerad skådespelare.

– Jag är jätteglad över Amys nominering för hon har lagt ner hela sin själ i den här filmen. Och folk älskade de två huvudrollerna, även de kritiker som inte tyckte om filmen lyfte fram skådespeleriet och kemin mellan de två systrarna, säger Sanna Lenken som menar att arbetet med amatörskådespelare inte skiljer sig nämnvärt från att arbeta men vuxna professionella skådespelare.

– När de väl har fått sina roller är det ingen skillnad. Men det tog tid att hitta de rätta personerna. Speciellt huvudrollen Stella var svår att tillsätta, vi letade i flera år innan vi hittade Rebecka (Josephson), säger hon.

I Efterskalv spelar Ulrik Munther en ung mördare och han menar att det svåraste med skådespeleriet var att veta om man gjorde rätt.

– I början satt jag mest och reagerade på saker och då var det svårt att veta om det syntes att jag spelade eller om jag var naturlig. Sedan är det svårt att verkligen gå in för något och vara så sårbar. Det var både svårt och läskigt.

Ulrik Munther berättar att han gärna skulle vilja fortsätta med skådespeleriet men att om han måste välja, så väljer han musiken.

– Jag känner en stor stolthet över det här och oavsett om jag gör en roll till eller inte så kan jag iallafall känna att det första rollen jag gjorde gick hem. Det hade varit jättekul att göra det igen om det dyker upp något bra projekt, men det jag verkligen brinner för är musiken.

Och även om en guldbaggenominering kan öppna upp dörrar så menar Sanna Lenken att det också finns en baksida med den eventuella vinsten.

– Det är klart att det är lite av en dröm att vinna en guldbagge och en nominering kan göra det lättare att få pengar för kommande projekt. Men samtidigt är lusten och kreativiteten det viktiga och den påverkas inte av priser, det kan snarare innebära att man får mindre tid att sitta och skriva. Så det är lite dubbelt med framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.