Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kiss tar avsked med sin "End of the road tour" och spelar på Sweden Rock i Sölvesborg. Arkivbild.

De utmanar Festivalsverige i sommar

Den enes död är den andres bröd – medan Stockholmsfestivalen Popaganda tar en paus kommer i stället nya utmanare på festivalmarknaden. Här är sommarens största musikhändelser.

Redan innan den traditionella semesterperioden har börjat drar Brännbollsyran i Umeå igång – evenemanget där VM i brännboll möter elektronisk dansmusik. Den 30 maj slår festivalen upp portarna och på scenen står bland andra Marshmello, Future och Galantis.

Gänget bakom Brännbollsyran startar också en ny festival i den andra änden av landet. Den 12 juli är det dags för Bayside i Helsingborg, med den amerikanske rapparen Macklemore som dragplåster.

Ytterligare en utmanare i år är franchisefestivalen Lollapalooza som grundades i USA. I sommar kommer festivalen till Stockholm med dragplåster som Foo Fighters, Chance the Rapper, Travis Scott, Lana Del Rey, Laleh och Billie Eilish. Lollapalooza pågår mellan den 28–30 juni.

Sista Kiss-chansen

För den som vill se Kiss på svensk mark en sista gång är det Sweden Rock i Sölvesborg som gäller. "End of the road tour" är bandet sista turné någonsin – enligt dem själva. Det är däremot inte första gången som det legendariska rockbandet tar farväl. 2000 gav de sig ut på en avskedsturné, för att återförenas två år senare. Sweden Rock pågår mellan den 5–8 juni och får även besök av Ritchie Blackmore's Rainbow, Def Leppard och ZZ Top.

Rocktåget fortsätter vidare till Öland den 2–3 augusti med In Flames egen festival Borgholm Brinner. Förutom dubbla chanser att se värdbandet, gästar även At The Gates, Opeth och Turbonegro.

Summerburst kommer som vanligt i dubbel upplaga, där Stockholm och Göteborg får var sin dos av elektronisk dansmusik. Ullevi får besök av bland andra Alesso, Steve Aoki, Dimitri Vegas & Like Mike och Tiësto. De två sistnämnda kommer även till Stockholm Stadion tillsammans med Calvin Harris och Caroline Roxy.

Robyns största spelning

Way Out West har bokat hiphopstjärnan Cardi B som festivalens stora dragplåster, men det är inte bara hiphopmusik i världsklass som väntar besökarna – även de brittiska legendarerna The Cure besöker Slottsskogen i Göteborg.

Men det är inte bara festivalerna som gör musiksommaren. Flera internationella artister kommer till Sverige med egna arenaspelningar. Phil Collins visar att han fortfarande är vid liv med sin "Still not dead yet"-turné, Backstreet Boys spelar i Stockholm och Göteborg. Patti Smith har spelat i Sverige många gånger och i sommar återvänder hon till Stockholm. Det gör även Pink, som uppträder i Tele 2 arena den 3 augusti.

Dessutom gör Sveriges egen superstjärna Robyn en spelning på Sjöhistoriska i Stockholm, som ska bli hennes största spelning på hemmaplan hittills, enligt arrangören.