Björn Granath spelar den svenske kungen i filmen "Kingsman: The golden circle". Arkivbild.
Björn Granath spelar den svenske kungen i filmen "Kingsman: The golden circle". Arkivbild.

De spelar det svenska kungaparet

I den kommande actionfilmen "Kingsman: The golden circle" dyker det svenska kungaparet upp i en scen på slottet i Stockholm. Vilka som gestaltar dem? Björn Granath och Lena Endre.

ANNONS
|

Regissören Matthew Vaughn blev tagen när beskedet om Björn Granaths bortgång kom i februari, förklarar han när TT möter honom i London.

– Jag hörde att Björn avlidit. Mycket tråkigt. Jag hade tänkt utöka rollen för honom i nästa film, säger han.

Kidnappad svensk prinsessa

Vaughn är mannen som för tre år sedan gjorde den våldsamma actionkomedin ”Kingsman: The secret service”. Där introducerades den svenska skådespelerskan Hanna Ahlström, som den kidnappade svenska prinsessan Tilde vilken huvudpersonen Eggsy, spelad av Taron Eggerton, räddade livet på under slutuppgörelsen.

Filmen blev en stor internationell framgång och i höst kommer uppföljaren, "Kingsman: The golden circle”. När den börjar har Eggsy och Tilde blivit sambor i en lägenhet i London, och en lite nervös Eggsy förbereder sig för att träffa sina blivande svärföräldrar.

ANNONS

Kungen och drottningen

I en middagsscen från slottet i Stockholm möter vi sålunda Björn Granath och Lena Endre som Sveriges kung och drottning (samtidigt som fiender planerar en dödlig attack mot Kingsman-högkvarteret i London). Om de två förekommer i ytterligare scener och hur stor Hanna Ahlströms roll är i fortsättningen vet vi ännu inte – TT har bara fått se de första 30 minuterna ur filmen.

Hanna Ahlström är listad som innehavare av en av filmens större roller, medan Granath och Endre av någon orsak har hållits hemliga. De nämns inte över huvud taget i rollistan. Men Vaughn berättar för TT att tanken var att rollerna skulle utökas i den tredje ”Kingsman”-film som nu planeras.

– Jag blev mycket ledsen när jag hörde att Björn nyligen avled, säger han.

– Det var en mycket trevlig man och lätt att arbeta med. Jag hade sett fram mot att få arbeta med honom igen.

”Kingsman: The golden circle” får svensk premiär den 29 september.

Fakta: Björn Granath

Född: 1946 i Örgryte, Göteborg. Växte upp i Ystad.

Hade ett nära samarbete med Ingmar Bergman, i exempelvis pjäserna "Ett dockhem", "Peer Gynt" och "Sista skriket", samt i tv-produktionerna "Den goda viljan" och "Trolösa". Spelade även i en rad andra tv-serier, som ”i.k – Ivar Kreuger” (1998), ”Gynekologen i Askim” (2010) och ”Solsidan” (2013)

Dramaten i urval: Peachum i ”Tolvskillingsoperan” (1987), Advokaten i ”Ett drömspel” (1994), Henrik i Gombrowiczs ”Vigseln” (1995), Herr Schmidt i ”Tjuvar” (2011) och Fredrik i ”Som löven i Vallombrosa” (2013), Buckingham i "Richard III" (2016).

Filmer i urval: ”Du är inte klok Madicken” (1979), ”Sällskapsresan II – Snowroller” (1985), ”Pelle Erövraren” (1987), ”Jerusalem” (1996), ”Så vit som en snö” (2001), ”Män som hatar kvinnor” (2008), ”Dom över död man” (2012), ”Så ock på Jorden” (2015).

ANNONS