Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

De partajar som om det var 1993

Jublet är öronbedövade när tyska Snap! drar i gång megahiten The Power. Över 10 000 nostalgifestar på Slottsskogsvallen med E-Type, Aqua, Vengaboys och Dr Alban.

När tyska duon Snap! drar igång The Power tätt följd av Rythm is a Dancer är det inför en vrålande, lycklig publik. Över 10 000 personer lockades till Slottsskogsvallen på lördagen för att ta del av nostalgifesten "Vi som älskar 90-talet!"


Partyt började på bussen

Hettan dallrar medan Captain Hollywood glider in på scenen i svart och glitter med utstuderade rörelser. På gräsmattan nedanför är festen i full gång fast klockan bara är två på eftermiddagen. För Jonas Nordström, 43 år, logistikchef från Borås, började partyt ännu tidigare: på bussen i morse. Nu dansar han lyckligt runt med socialpedagogen Anna Norén, 39, i väntan på kvällens två verkliga höjdpunkter i deras öron: DJ Sash! och Brooklyn Bounce.

Strax intill står Magnus Andersson-Wallenius, 24 år, till vardags hantverkare och stilar i en specialbeställd kostym med 90-talsmönster inspirerat av TV:ns testbild. Chris Lewin, 26 år, sjöingenjör från Tolered, har en likadan. Matchande slipsar, och solglasögon med färgglada skalmar, fulländar klädseln.

– Det var tjock-TV:n som gällde, jag minns faktiskt TV:n som tjockare än vad jag var lång, säger Magnus Andersson-Wallenius och rabblar seriefavoriterna: Skilda världar och Rederiet. 

"Musiken lika bra idag som då!"

Makarna Pernilla och Fredrik Setterberg står och diggar till Rob'N'Raz och D-Flex som just avlöst Captain Hollywood på scenen. Två av deras absoluta favoriter.

– Det här är den absolut bästa musiken, perfekt att dansa till och visst står den sig väl också i dag! slår de fast.

Händerna svajar i luften och det blir allsång till Rob'N'Raz hitlåt Take a ride från 1995: "Baby take a ride, on my side, we'll get by, if we try, na-na-na-na-na.

Polly Lane, 29 år, från Strömmensberg har besök av vännerna Emmelie Karlsson, Sigrid Jacobs och Angelica Ericson från Karlskoga. Alla fyra är grymt peppade inför kvällen, och har klätt upp sig tidsenligt i svarta platåskor och chokers.

– Vi har förberett oss för festivalen sedan i november, för vi bara ääälskar 90-talet! Det är nostalgi, glädje och färg! säger Sigrid Jacobs.

Angelica minns sina rosa velourbyxor och Sigrid en sjömansklänning, också den i rosa velour.

– Jag fick inte ha velour! minns Emmelie Karlsson lätt bekymrat. 

Modet och musiken fångade tidsandan, och vännerna pratar nu i mun på varandra och minns jazzbyxorna, polotröjorna, MTV, och hur de kollade på ZTV för att ha koll på de hetaste artisterna, och sedan spelade in dem på VHS. Det var kassettband och cd-skivor som gällde.

– Jag fick en cd-skiva med Robin, sen ville jag ha page och baggy jeans som hon, säger Polly Lane.

Baywatchtröjor och nostalgi

Strax innan Dr Alban vs Haddaway kommer ut på scen drar ett kompisgäng förbi klädda i rött, med loggan Baywatch på tröjorna. Från scenen pumpar nostalgivideos med Carola med flera. 

Över 10 600 personer deltar i 90-talsfrosseriet med artister som Vengaboys, Pandora, Paradisio, kända för sin megahit Bailando 1997, Aqua och E-Type som andra dragplåster.