De nakenfotograferades - för jämställdhet

100 nakna kvinnor samlades i söndagsgryningen i Cleveland, USA, för en fotografering med speglar som enda rekvisita. Syftet var att visa kvinnornas nakna längtan efter en förändring i samhället - och projektet var direkt riktat mot ingen mindre än Donald Trump, som flera gånger uttalat sig kontroversiellt om just kvinnor.

ANNONS
|

Fotografen Spencer Tunick är mannen bakom konstinstallationen där 100 kvinnor klädde av sig nakna i gryningen i Cleveland, USA, under söndagen, som cleveland.com skrivit om.Nyligen var han aktuell med en annan fotografering, där han även vid det tillfället, fotograferade nakna människor i blå kroppsfärg.Nu är han på gång återigen, men med ett helt annat syfte.

Snart är det nämligen dags för det republikanska partiet att kröna Donald Trump som sin presidentkandidat, vilket ska firas. Detta ville Tunick uppmärksamma, genom att fotografera kvinnor nakna med en spegel - varsreflektion speglade staden med kvinnors vishet. Allt för att på ett konstnärligt sätt, meddela republikanerna och Trump, att de inte delar deras människosyn.

ANNONS

– Efter valet 2012 har partiet blivit så högerextremistiskt att jag inte längre kan stå vid sidan av och titta på. Vi måste stå upp för deras rasistiska, patriarkala och främlingsfientliga sätt, sa en av Tunicks modeller under fotograferingen.

"Kvinnor förändrar världen"

Tunick förklarade att poängen var att belysa att kvinnor kan förändra världen.

– För mig symboliserar fotograferingen jämlikhet och inte bara på arbetsplatsen, utan också i regeringen. När det finns fler kvinnor i regeringen tror jag att det kommer bli en fredligare värld,sa han i ett uttalande, skriver cleveland.com.

Tunick har också förklarat att det inte rör sig om någon protest, utan att det handlar om en konstnärlig handling som inte ska vara aggressiv på något sätt. I fotograferingen deltog kvinnor i alla olika åldrar med varierande kroppsformer och olika hudfärger.

– Jag känner att tidpunkten för en sådan här fotografering är rätt, eftersom att kvinnors rösttystas ned, ska en av modellerna sagt.

ANNONS