Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

De kan tilldelas årets Augustpris

Johannes Anyuru, Sigrid Combüchen, Klas Östergren och debutanten Isabelle Ståhl. De är några av de författare som kan belönas med Augustpriset nästa månad.

LÄS MER: De Augustprisnominerade – så tyckte GP:s kritiker

På måndagen tillkännagavs årets nomineringar till det prestigefulla Augustpriset. Bland de tunga, erfarna namn som nomineras för att ha skrivit årets svenska skönlitterära bok återfinns också en debuterande författare, nämligen Isabelle Ståhl som nominerats för sin första roman Just nu är jag här.

– Det känns väldigt roligt, men framförallt känner jag mig extremt överraskad och nästan lite chockad. Jag hade inte väntat mig detta.

Romanen som kom i våras, och snabbt hyllades av en närmast enig kritikerkår, handlar om den rotlösa universitetsstudenten Elise som dejtar på Tinder och snackar antidepressiva medel med sina kompisar.

LÄS MER: Recension av Isabelle Ståhls Augustprisnominerade debutroman

– Den har kallats för en generationsroman, kanske för att de unga personerna i boken inte kan gå till sina föräldrar och be om råd då deras liv ser så annorlunda ut. Men jag har förstått att även äldre läsare uppfattar boken som trovärdig.

Vad betyder det för dig att bli nominerad till Augustpriset?

– Det betyder väldigt mycket. Dels är det roligt att boken får ett erkännande, dels känns nomineringen som en uppmaning till att fortsätta skriva.

Sedan början av 90-talet har Augustpriset delats ut i tre olika kategorier (årets skönlitterära bok, årets fackbok samt årets barn- och ungdomsbok). Vinnarna utses av tre olika jurygrupper vars ledamöter – litteraturkritiker, bibliotekarier och bokhandlare  – byts ut varje år.

Bland de skönlitterära författare som "tävlar" med Isabelle Ståhl finns göteborgaren Johannes Anyuru, Sigrid Combüchen, Jörgen Gassilewski, Jenny Tunedal och Klas Östergren.

– De är bra allihop och jag tycker väldigt mycket om Klas Östergrens bok. Det är hård konkurrens och jag försöker tänka på att det är fullt tillräckligt att bara nomineras till Augustpriset.

Hur går det?

– (skratt) Det går väl sådär. Men det är ju ingen tävling.

Hur går det med ditt skrivande då, har du någon ny bok på gång?

– Jag har en ny bok i huvudet men framförallt tänkte jag försöka skriva klart min avhandling i idéhistoria.

LÄS MER: Johannes Anyurus senaste, en brännande aktuell roman

Det här är Augustpriset

Augustpriset är ett svenskt litteraturpris som delas ut årligen. Priset går till nyutkomna böcker i Sverige. Det grundades 1989 och har fått sitt namn efter August Strindberg. Sedan 1992 delas Augustpriset ut i tre kategorier: skönlitteratur, barn- och ungdomsböcker samt faktaböcker. Årets upplaga är den 29:e i ordningen och prisutdelningen sker på Augustgalan den 27 november.

Den som vinner i respektive kategori får 100 000 kronor och en statyett. Den monetära vinsten brukar dock i längden bli högre – böckerna som vinner säljer oftast fler volymer än tidigare.

Förutom Augustpriset, delas även Lilla Augustpriset ut. Det instiftades 1994 för att öka ungas intresse för läsning och eget skrivande. Det tilldelas författare i åldrarna 16 till 20 år. Vinnaren får 15 000 kronor och delas ut, likt huvudpriset, den 27 november.

LÄS MER: Sigrid Combüchen i allra bästa form

Titlarna som vann förra året

2016 års pristagare var Lina Wolff för sin De polyglotta älskarna (skönlitteratur), Nina Burton för sin bok Gutenberggalaxens nova: En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution (facklitteratur), samt ungdomsromanen Tio över ett, skriven av Ann-Helén Laestadius.