Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De jobbar i Malik Bendjellouls anda

I dag skulle den Oscarsbelönade filmaren ha fyllt 40 år. Till Malik Bendjellouls minne instiftades det stipendium som nu går till Ellen Fiske och Ellinor Hallin.

Det blir dokumentärfilmarna Ellen Fiske, född 1987, och Ellinor Hallin, född 1986, som får årets stipendium på 100 000 kronor till minne av Malik Bendjelloul. Detta för att fortsätta arbetet med långfilmsdebuten Scheme Birds  om den våldsamma tonårstjejen Gemma.

"Fantastiska karaktärer"

Berättelsen utspelar sig i en bortglömd del av Skottland där Gemmas farfar, som tröttnat på det brutala våldet som präglar kvarteret generation efter generation, bestämmer sig för att omvandla boxningsklubben till en skönhetstävling för duvor. Gemma förstår inte vad han håller på med, och vägrar sluta slåss.

– Det är en stenhård berättelse som blir till den sköraste poesi. Med fantastiska karaktärer och andlöst vackert foto – det är ett projekt som har alla förutsättningar, säger Johar Bendjelloul, grundare av Stiftelsen Malik Bendjellouls minne.

Ellen Fiske och Ellinor Halldin har gått på Stockholms dramatiska högskola och tidigare gjort kortfilmen De röda ihop, tillsammans med Feronia Wennborg. En film som hade premiär på Göteborgs filmfestival 2015, och som präglas av symbolik och ett speciellt formspråk med en begränsad visuell premiss.

Ellens Fiske har prisats för sin examensfilm Lone Dads, och flera av hennes tidigare kortfilmer har visats på SVT. Även Ellinor Halldin har jobbat med flera uppmärksammade produktioner, bland annat för SVT. 

I Malik Bendjellouls anda

Den ytterst talangfulle, egensinnige och idérike filmaren Malik Bendjelloul kom att skriva filmhistoria 2013 då han fick ta emot en Oscar för bästa dokumentär. Filmen som prisades var Searching for Sugarman, den medryckande berättelsen om amerikanske sångaren Sixto Rodriguez.

Våren efter sin stora framgång tog Malik Bendjelloul, efter en tids depression, sitt liv. Han blev 36 år och lämnade ett stort tomrum efter sig. För två år sedan, på Malik Bendjellouls födelsedag, instiftade hans bror Joar Bendjelloul en filmfond i syfte att "premiera projekt i Malik Bendjellouls anda av kreativitet, det goda berättandet och gör-det-själv-anda." 

Juryn som valt årets stipendiater består, förutom Joar Bendjelloul, också av svenska dokumentärfilmaren Marika Griehsel, bulgariska dokumentärfilmsproducenten Martichka Bozhilova samt Oscarsvinnande dokumentärfilmaren James Marsh (känd för filmen Man on Wire).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.