De jobbar i Malik Bendjellouls anda

I dag skulle den Oscarsbelönade filmaren ha fyllt 40 år. Till Malik Bendjellouls minne instiftades det stipendium som nu går till Ellen Fiske och Ellinor Hallin.

ANNONS
|

Det blir dokumentärfilmarna Ellen Fiske, född 1987, och Ellinor Hallin, född 1986, som får årets stipendium på 100 000 kronor till minne av Malik Bendjelloul. Detta för att fortsätta arbetet med långfilmsdebuten Scheme Birds om den våldsamma tonårstjejen Gemma.

"Fantastiska karaktärer"

Berättelsen utspelar sig i en bortglömd del av Skottland där Gemmas farfar, som tröttnatpå det brutala våldet som präglar kvarteret generation efter generation, bestämmer sig för att omvandlaboxningsklubben till en skönhetstävling för duvor. Gemma förstår inte vad han håller på med, och vägrar sluta slåss.

– Det är en stenhård berättelse som blir till den sköraste poesi. Med fantastiska karaktärer och andlöst vackert foto – det är ett projekt som har alla förutsättningar, säger Johar Bendjelloul, grundare av Stiftelsen Malik Bendjellouls minne.

ANNONS

Ellen Fiske och Ellinor Halldin har gått på Stockholms dramatiska högskola ochtidigare gjort kortfilmen De röda ihop, tillsammans med Feronia Wennborg. En film som hade premiär på Göteborgs filmfestival 2015, och som präglas av symbolik och ett speciellt formspråk med en begränsad visuell premiss.

Ellens Fiske har prisats för sinexamensfilmLone Dads, och flera av hennes tidigare kortfilmer har visats på SVT. Även Ellinor Halldin har jobbat med flera uppmärksammade produktioner, bland annat för SVT.

I Malik Bendjellouls anda

Den ytterst talangfulle, egensinnigeoch idérikefilmaren Malik Bendjelloul kom att skriva filmhistoria 2013 dåhanfick ta emot en Oscar för bästa dokumentär. Filmen som prisades var Searching for Sugarman, den medryckande berättelsen om amerikanske sångaren Sixto Rodriguez.

Våren efter sin storaframgångtogMalik Bendjelloul, efter en tids depression, sitt liv. Han blev 36 år och lämnade ett stort tomrum efter sig. För två år sedan, på Malik Bendjellouls födelsedag, instiftade hans bror Joar Bendjelloul en filmfondi syfte att "premiera projekt i Malik Bendjellouls anda av kreativitet, det goda berättandet och gör-det-själv-anda."

Juryn som valt årets stipendiater består, förutom Joar Bendjelloul, också avsvenska dokumentärfilmaren Marika Griehsel, bulgariska dokumentärfilmsproducenten Martichka Bozhilova samt Oscarsvinnande dokumentärfilmaren James Marsh (känd för filmen Man on Wire).

ANNONS