Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

De går vidare från kvällens Mello

Vi tippar - så går det i kvällens deltävling i Skellefteå.

Låt 1
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia
En värld full av strider (Vearelde gusnie jeenh vigkieh gusnie jeenh vigkieh)

Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund
Jon Henrik har kallat in förstärkning i form av Aninia som tar han om refrängen så att Jon Henrik kan fokusera på jojkandet. Det ger ett lyft jämfört med förra gången Fjällgren tävlade, och skrällde, i Mellon. Låten är suggestiv men utan att lyckas gripa tag. Duon får lita på att ett snyggt nummer som förstärker känslan och maskerar den svaga låten.
Till Andra chansen

Låt 2
Alice
Running With Lions
Anderz Wrethov, Denniz Jamm, Andreas "Stone" Johansson, Alice Svensson

Alice Svensson kom två efter Kevin Borg i Idol för hela nio år sedan. Då var Alice blott sexton år och har bidat sin tid innan det blev dags för Mellon. Desvärre tävlar hon med en medioker listpoplåt, en sådan låt det går tretton på dussinet av i låtskrivarfabrikerna i Los Angeles. Man dönar på med hetsiga stråkar och stressat beat men glömmer melodon. Det lär bli en kortlivad comeback i rampljuset.
Utslagen

Låt 3
Les Gordons
Bound to fall
Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson, Carl Ragnemyr, David Runebjörk, Jimmy Jansson

Örebrobandet knep årets wild card genom att vinna Svensktoppen nästa. Lite fint att man placerat det valpiga popgänget just i Skellefteå - ska man tolka det som Christer Björkmans hommage till indiepopstaden Skellefteå och det klassiska skivbolaget West Side Fabrication? Les Gordons låter onekligen som rejält utspädd version av finfina The Wannadies eller This Perfect Day. Ungdomar! In på Spotify och lyssna in er på the real deal.
Utslagen

Låt 4
Wiktoria
As I lay me down
Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson

Borås-tjejen som gjorde succédebut senast i Mellon är redan tillbaka och har slagit fast att hon är "otroligt peppad". Och det hörs i den här upptempolåten som studsar fram någonstans mellan lättviktig pop, ännu lättviktigare country och så en gnutta heliumgospel på det. Inte mycket till låt att jobba med för Wiktoria, men hon låter inte det tynga ner utan har energin som krävs för att kunna sprinta sig vidare ännu en gång.
Till final

 

Låt 5
Axel Schylström
När ingen ser
Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf

Norrköpingskillen är mest känd för att som nybakad student klättrade upp på ett tågtak vilket slutade med 16000 volt genom kroppen. Axel överlevde med svåra brännskador och det har förstås präglat mycket av hans liv sedan dess. Ni såg kanske honom i Idol och nu är det alltså dags för Mellon. Jag tyckte först att låten var outhärdlig, men den sätter sig faktiskt och Axel och dansarna får upp ett bra tryck på scenen.
Till Andra chansen

 

Låt 6
Sara Varga & Juha Mulari
Då får inte ändra på mig
Sara Varga, Lars Hägglund

Deltävlingens absoluta bottennapp. Ett påfrestande pekoral av den där typen som ibland dyker upp i lokalradion. Tänk Susanne Alfvengren fast i Korpenserien och så till det en duettpartner i form av "känslig kille i väst". Jo, Juha Mulari har en våldsam historia som kriminell och det är fint att musiken finns i hans nya och rimligare liv. Han har tidigare spelat in i Göteborg med begåvade musiker så nog finns det något att hämta där. Men det här är platt, blankt och provocerande slätstruket.
Utslagen

 

Låt 7
Loreen
Statements
Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen

Röriga repetitioner och en Loreen som inte hittar rätt i sitt eget nummer är inte något som ändrar att hon är storfavorit. När det väl gäller räknar jag kallt med att Loreen kommer att bjuda på en visuell fullträff och en klockren sånginsats. Men det ska bli spännande att se om publiken vill ha den här ganska krävande musiken. Med Mello-mått mätt skorrar och skaver det när Loreen sjunger loss i det närmaste en svärtad goth-fest det här spektaklet någonsin kan komma utan att övertala Karin Dreijer att skicka in en ny Fever Ray-låt. Bra på riktigt!
Till final