De går vidare efter Harry Potter

ANNONS
|

Londons bussar är tapetserade med ödesmättade Harry Potter-affischer med texten "All ends here". På Trafalgar Square har Potterfansen slagit upp tält inför veckans galapremiär.

I snofsiga hotellet Claridges sviter är stämningen lite mer avslagen. Världspressen är samlad men i Hogwartsleden är det uttunnat: huvudrollsinnehavaren Daniel Radcliffe har inte fått ledigt från sin Broadwaypjäs och Emma "Hermione" Watson har sjukanmält sig. Situationen påminner om de där sista veckorna innan studenten, när många redan har sagt adjö till det gamla och gått in i nästa livsfas.

Svårt med plötslig frihet

Egentligen har Hogwarts elever tagit sin examen för länge sedan. Mer än ett år har gått sedan inspelningen avslutades och för Rupert Grint, som är på plats, har det varit knivigt att ställa om sig till ett liv efter Potter.

ANNONS

-När det tog slut visste jag inte var jag skulle göra av mig själv, hur jag skulle hantera den plötsliga friheten. Det vet jag nog fortfarande inte. Men det var ju tvunget att ta slut, att spela Ron Weasley i tio år räcker.

Hur var sista inspelningsdagen för dig?

-Hela sista veckan var underlig. Jag städade ur min loge och hittade födelsedagskort från när jag fyllde 14. Den sista dagen kom, och det var en helt irrelevant scen där jag hoppade genom en eldstad. Regissören ropade "bryt" och det var över. Vi grät allihop. Tio år kokades ihop till denna enda scen.

Rupert Grint har varvat de senaste Harry Potter-filmerna med roller i små lågbudgetfilmer. Nyligen jobbade han med den norske regissören Petter Naess, i krigsdramat "Comrade" som delvis spelades in i Sverige.

-Det var kul, en helt annan rollfigur och en helt ny miljö.

Nytt självförtroende

Rupert Grint är inte helt övergiven på Claridges. Han har sällskap av medspelarna Tom Felton (Draco Malfoy) och Matthew Lewis (Neville Longbottom) som också funderar på hur de ska ta sig vidare. Felton syns närmast i storfilmen "Apornas planet: (R)evolution" som får svensk premiär 17 augusti. Lewis följer Daniel Radcliffes exempel och har ställt sig på teaterscenen.

-Det har varit en trygghet att veta att man varje år har en film att komma tillbaka till, med samma motspelare och filmteam, säger Matthew Lewis. Nu har jag jobbat i sex månader med helt nya människor, och det har gett mig ett nytt självförtroende.

Tom Felton, solbränd och avspänd som en kalifornisk surfare, tror att han är hjälpt av att han inte längre ser ut som Draco Malfoy.

-Jag kan gå runt i vilken världsstad som helst utan att bli igenkänd. När jag träffar regissörer så blir de förvånade över att jag inte är 15 år, ljusblond och blek i hyn.

Trots framtida projekt får nog alla tre leva med epitetet "killen från Harry Potter-filmerna". Och nog påminner Rupert Grint ganska mycket om den lättgenerade Ron Weasley när han tvingas svara på frågor om den (av fansen) efterlängtade kysscenen med Emma Watson i den sista filmen.

-Vi pratade inte om den, det bara hände, säger han och rycker på axlarna. Vi kände pressen på oss att göra det trovärdigt. Att få det att se ut som att vi ville kyssas - vilket vi inte ville. Vi har ju sett varandra växa upp! Då blir det skumt att kyssas så där romantiskt.

Fakta/Harry Potter och dödsrelikerna del två

Filmen är den åttonde delen i filmserien, som inleddes 2001 med "Harry Potter och den vises sten".

Den utspelar sig till stor del på Hogwarts, där goda och onda trollkarlar möts i ett avgörande slag, och där även Harry Potter och Lord Voldemort slutligen ställs mot varandra.

Filmen är den första i serien som visas i 3D.

Den har världspremiär den 13 juni.

ANNONS