De fick årets Guldspadar

Panamadokumenten, Macchiariniskandalen och Kaj Linnas resning. Dessa grävjobb har nu en sak gemensamt – Sveriges finaste journalistpris.

ANNONS
|

Reportagen om Macchiariniskandalen och Panamadokumenten liksom granskningen av Riksrevisionen belönades alla med varsin Guldspade när Föreningen Grävande Journalister hade sin årliga prisutdelning på lördagen.

De sju pristagarna valdes ut från över 180 bidrag. I ett pressmeddelande lyfter Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström särskilt fram pristagaren i kategorin mindre dagstidning:

"Man imponeras verkligen av Josefine Juléns och Kristian Alms fina gräv kring misären och missförhållandena på ett familjehem. Dessa två reportrar utgör så gott som halva redaktionen på lilla Norra Halland. Som sagt, imponerande."

Prisutdelningen ägde rum under Grävseminariet i Uppsala.

Fakta: Guldspaden 2016

Alla pristagare:

  1. Etermedia lokal: Tina Enström och Jenny Widell, SVT Nyheter Öst, för "Hem till varje pris"

“För ett brett genomfört gräv om att gamla far illa när kommunerna tvingar dem att bo kvar hemma istället för att erbjuda ett tryggt äldreboende”

ANNONS
  1. Etermedia riks: Bo Lindquist, Anna Nordbeck, Johannes Wahlström, Lars Granstrand, Johannes Hallbom, Jakob Larsson och Emil Engerdahl, SVT:s "Dokument inifrån", för "Experimenten"

”För en massiv och imponerande granskning av forskningsfusk och dödliga experiment, som inte bara fick en stjärnkirurg på fall, utan också en hel universitetsledning”

  1. Mindre dagstidning: Josefine Julén och Kristian Alm, Norra Halland, för "Bombhemmet"

”För att med minimala resurser ha avslöjat svår misär och andra missförhållanden på familjehem och hur samhället blundar för dem”

  1. Storstadstidning: Mikael Delin och Mattias Carlsson, Dagens Nyheter, för "Riksrevisorernas fall – en granskning av statens oberoende granskare"

“För att ha avslöjat vänskapskorruption och regelbrott inom den myndighet vars oförvitlighet ska vara ställd utom allt tvivel”

  1. Magasin: Per Liljas, Sveriges Natur, för "Palmolja"

”För att metodiskt och på plats ha avslöjat hur en kontroversiell och ifrågasatt råvara smygvägen återintroduceras i svenskt biobränsle”

  1. Nytänkare: Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, SVT:s "Uppdrag granskning", för "Panamadokumenten"

“För att med nya metoder ha granskat ett extremt omfattande material och i unikt gränsöverskridande samarbete avslöjat en skatteflykt av globala proportioner”

  1. Bok: Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, för "Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder"

“För ett ögonöppnande gräv om billiga modekläder, och om de kvinnor och barn på andra sidan jordklotet som betalar priset för dem”

  1. Juryns särskilda pris: Stefan Lisinski, Dagens Nyheter, för hans mångåriga granskning av fallet med den morddömde Kaj Linna.
  2. Hedersomnämnande: Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter, för att med hjälp av datajournalistik "ha lyft grävandet till en ny nivå"
ANNONS