Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/43

De döda tar över Liseberg

VARNING FÖR STARKA BILDER: På fredag tar de levande döda över Liseberg, och det gäller att hålla tungan mitt i mun, ha is i magen, och se till att ha med sig en snäll vuxen att hålla i handen om du är lite yngre. GP har följt med bakom kulisserna till det nya området Distrikt Z och vandrat runt i nöjesparkens läskigaste skräckhus på länge: Zombie.

– Förra året firade vi Halloween för första gången på Liseberg och var väl lite nervösa över hur det skulle tas emot, om den här blandningen mellan våra vanliga åkattraktioner och det obehagliga skräcktemat skulle fungera. Det slutade med att 200 000 besökare löste biljett. Vi hade räknat med ungefär hälften, säger Andreas Andersen, Lisebergs vd.

– Vi kom fram till att det varit lite underdimensionerat. Folk ville ha mer skräck, bad oss om mer skräck. Så nu har vi gjort det mycket större, mycket längre, mycket roligare – och kanske också lite läskigare.

25 000 pumpor har placerats ut i parken, kråkljud och illavarslande musik hörs överallt, och murkna träd sträcker sina beniga armar mot den regntunga skyn. En skylt med ordet kvastparkering vägleder vilsna häxor som undrar var de ska parkera sina åkdon; i buskarna bor det ljusskygga odjur.

Den större biten av skräcktemat på Liseberg under Halloween är den här lite snällt läskiga upplevelsen för barnen, med pumpor, fågelskrämmor och välta träd. Men på andra sidan broarna – förbi en varningsskylt som råder vuxna att hålla sina minstingar i handen – finns en mer obehaglig parkupplevelse, för de besökare som känner att de klarar av det. Här, i det nya området Distrikt Z, bor nöjesparkens nyaste invånare: Zombierna.

Japp. Ni läste rätt. Göteborg har drabbats av en zombieinvasion, och monstren har valt den lokala nöjesparken som snackbar.  ”Öhhh”, stånkar en av dem och hastar  mot vår grupp. Dumma journalister som stannar till för att fota är ett frukansvärt enkelt byte, och gruppens kokta fläsk är stekt.

Till den nya Halloweensatsningen har Liseberg anställt 147 aktörer, somliga professionella skådespelare, andra teaterstudenter, till att skrämma andan ur parkens besökare. En försvarlig del håller till i Distrikt Z.

Distriktet, som ligger ett stenkast från nu klassiska spökhuset Gasten, ser ut som en krigszon. Kraschade bilar, containrar som täckts med grafitti under flera års tid, rök, taggtråd och explosionsdamm. Den som sett George A. Romeros zombierullar eller Walking dead, alternativt följt någon annan dystopisk apokalypsberättelse, lär känna igen sig omedelbart.

Klarar man sig genom zonen utan att gripas av panik har man ändå bara vandrat ur askan in i elden. På andra sidan väntar nämligen nya skräckhuset Zombie. Att åldersgränsen på 11 år är befogad kan GP:s utsända intyga. Kanske är den även satt i underkant. I ett trångt kontorsutrymme med spruckna väggar och smetat blod på tak, golv och armatur, utsätts besökarna för en hord av skrikande zombier som inte är rädda för att gå nära inpå.

Förutom Zombie ståtar Halloweensäsongens Liseberg med läskiga huset The Experiment som till tre fjärdedelar består av nytt material sedan det lanserades för allmänheten i fjol. Här har en galen professor försökt att skapa en supervarelse med kroppsdelar av andra människor, vilket bäddar för en rundtur med många störande bilder och grafiskt våld. Dessutom finns Dockkabinettet med från i fjol med sina obehagliga dockor och galna clowner (ett olyckligt tema i dessa dagar kan tyckas!), och så spökhuset Gasten förstås, som i år har smittotema med litervis av diarré och spyor. Känsliga magar varnas.

Halloween firas på Liseberg mellan 21/10 och 6/11. Skräckhusen har 11-årsgräns men alla besökare får röra sig i skräckområdena på andra sidan broarna. Det kan dock bli väldigt läskigt, särskilt när mörkret fallit.