Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De bästa svenska albumen – någonsin

Musiktidningen Sonic har listat tidernas 100 bästa svenska album. Överst tronar Stina Nordenstams And she closed her eyes. Håkan Hellströms debutskiva nådde silverplatsen.

Det färska, extratjocka numret av musikmagasinet Sonic nådde prenumeranterna på måndagen. När redaktionen för första gången väljer att göra ett specialnummer ägnar man det åt en lista med de hundra bästa svenska skivorna genom tiderna.

- Intresset för svensk musikhistoria har stärkts på senare år och det finns förstås massor av bra skivor att lyfta fram, säger chefredaktören Pierre Hellqvist.

Senast en tidning gjorde en liknande satsning var när Nöjesguiden satte samman motsvarande lista i slutet av 90-talet. Då knep Jakob Hellmans första och enda skiva Och stora havet förstaplatsen. Sedan dess har mycket hänt inom svensk populärmusik.

- Framförallt finns ett annat självförtroende i dag, inte minst när det gäller att ligga i framkant internationellt, menar Pierre Hellqvist.

Sonics lista har spikats av tidningens sedvanliga skribenter, men man har hämtat in underlag från över hundra andra personer inom det svenska musiklivet.

- Det kändes viktigt att ta intryck utifrån för att få en så varierad lista som möjligt, säger Pierre Hellqvist och fortsätter:

- De exakta positionerna på listan är egentligen inte jätteintressanta, vi vill lyfta fram den svenska musikhistorien och göra god journalistik kring den. Jag upplever att det finns ett intresse och en stolthet för svensk pophistoria som kanske saknats tidigare, säger Pierre Hellqvist och pekar på den kommande filmen om Monica Zetterlund och det nyöppnade ABBA-museet som två exempel på det.

  

Vad gör att just Stina Nordenstams skiva slutade som etta på listan?

- Alla hennes skivor fick många röster. Hon har ett "body of work" som många håller högt såhär lite i backspegeln. Jag ser hennes skivor som en slags föregångare till mycket av det som kom senare, bland annat The Knife. Hennes integritet och vilja att låta musiken tala för sig själv har inspirerat många. Sedan bidrar nog mystiken kring hennes person också.

  

Det är många debutskivor som ligger högt på listan. Vad beror det på, tror du?

- Det finns ju ofta en kraft i debutskivor som är svår att hitta på senare skivor. Håkan Hellströms debut, som kom tvåa på listan, är kanske inte hans konstnärligt bästa men den förändrade såväl svensk popmusik som många människors liv.

  

Om du ska lyfta fram en enda skiva ur skuggorna, som du tycker förtjänar att upptäckas på nytt, vilken blir det?

- Det finns många, men Ulf Sturesons I overkligheten är en mycket fin och lite bortglömd skiva som jag tycker många ska ge en chans.

  

Lyssna på vår Spotify: http://open.spotify.com/user/guligan/playlist/6yPFi0Yhk28zkYkToPJIsO

    

Sonics 10 bästa svenska skivor:

1. Stina Nordenstam - And she closed her eyes

2. Håkan Hellström - Känn ingen sorg för mig Göteborg

3. Jan Johansson - Jazz på svenska

4. The Knife - Deep cuts

5. Neneh Cherry - Raw like sushi

6. Latin Kings - Välkommen till förorten

7. Ebba Grön - We're only in it for the drugs

8. The Soundtrack of Our Lives - Welcome to the infant freebase

9. Monica Zetterlund & Bill Evans - Waltz for the Debby

10. ABBA - Arrival

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.