Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem får årets Augustpris i den skönlitterära kategorin? Överst från vänster Karin Smirnoff och Sami Said. Nedre raden Björn Runeborg, Linnea Axelsson och Kenneth Hermele. Arkivbild.

De är favoriter på Augustgalan

Startfältet framstår som ovanligt svårtippat – delvis beroende på den skönlitterära juryns nomineringsskräll. Men inför årets Augustgala på måndag har några starka förhandsfavoriter utkristalliserat sig.

Många var förvånade över att stora namn som Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg saknades när nomineringslistan till årets Augustpris presenterades den 22 oktober. Men de flesta var knappast DN-arga. I en skarpt formulerad krönika i tidningen hävdade kritikern Malin Ullgren att det skönlitterära Augustprisets värde hade "devalverats" på grund av urvalet.

"Paff inte arg"

"Jättepaff, inte arg" är orden som Pekå Englund, chefredaktör på tidningen Svensk Bokhandel, använder för att beskriva sin reaktion på valet att lyfta fram Sami Said, Linnea Axelsson, Björn Runeborg, Ulf Eriksson, Kenneth Hermele och debutanten Karin Smirnoff. Yukiko Duke, kritiker och redaktör på Vi Läser beskriver urvalet som "piggt och bra".

- Det finns en vits med alla typer av litterära priser eftersom man kan använda dem på olika vis. Ett sätt är att sätta ljus på människor som förtjänar det, men som hade haft lite svårt att komma fram annars, säger hon.

Pekå Englund fick Karin Smirnoffs bok "Jag for ner till bror" som läsexemplar redan i somras och kände instinktivt att det var en Augustpriskandidat.

- Jag vann en privat middag på en vadslagning om att den skulle nomineras, säger han och tillägger att han inte vore förvånad om hennes roman "Jag for ner till bror" skräller till och vinner.

"Fantastiskt stark bok"

Men allra främst håller han ändå Linnea Axelssons samiska släktepos "Ædnan", "en fantastisk stark bok". Det är också Yukiko Dukes personliga favorit.

- Jag tror att "Ædnan" och Smirnoff ligger bra till men skulle gärna se att "Ædnan" fick det eftersom lyriken alltid blir eftersatt i ett sådant här läge. Det är lite synd att lyriken och prosan körs ihop, det blir alltid till lyrikens nackel. "Ædnan" är ett kraftfullt diktverk om övergrepp i svensk historia som verkligen förtjänar att lyftas fram, säger hon.

Även Patrik Tornéus, grundare av litteraturfestivalen Littfest i Umeå, och Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagarna i Dalsland, skattar Axelssons lyriska berättelse högt, men håller på en annan pristagare.

- Jag tror och hoppas på Sami Said, säger Patrik Tornéus. Jag vet inte om han vill vara och kommer att fortsätta att vara författare, men jag har en känsla av att han är ett litterärt geni. Jag upplever honom som ett totalt unikum.

Liljestrand är förhandstippad

Victor Estby hyllar också Said, som är uttagen till tävlan med sin tredje bok "Människan är den vackraste staden", en myllrande berättelse som har beskrivits som en nutida James Joyce-roman om Europas alltmer stängda gränser. I fackboksklassen tror han på Magnus Västerbros "Svälten. Hungeråren som formade Sverige" – trots konkurrenter som tvåfaldiga Augustpristagaren Kerstin Ekman och Jens Liljegrens förhandstippade Vilhelm Moberg-biografi.

- Konstigt nog känns det lite fräscht och nytt ändå med att skriva historiska fackböcker på det sättet. Han är ju journalist i botten som har blivit ett slags folkbildare med de här historiska böckerna.

I barn- och ungdomsboksklassen är konkurrensen stenhård, med böcker som Jenny Jägerfelds "Comedy queen", Almapristagaren Kitty Crowther och Ulf Starks "Rymlingarna" och Uje Brandelius "Hemma hos Harald Henriksson". Men de experter TT har talat med lyfter fram Emma Adbåges bilderbok "Gropen" som sin stora favorit.

- Jag tycker att "Gropen" är rolig. Det var också roligt som hon presenterade den vid nomineringarna, att "Gropen" bygger på en verklig grop. Hon har gjort ett litet grävjobb, säger Victor Estby.