Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
David Peace | Ockuperad stad

David Peace | Ockuperad stad

David Peace, sedan länge bosatt i Tokyo, lånar en hel del från Kurosawas filmklassiker Rashomon i den komplexa, dystra och inte direkt lättforcerade Ockuperad stad, skriver Mats Johnson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

roman

roman

David Peace

Ockuperad stad

Översättning: Peter Samuelson

Coltso

En ockupationsstad i sorg och i ruiner, på väg att byggas upp. Inre monologer, både från de levande och från de döda. Korthuggna polisanteckningar, i väntan på ett genombrott i en komplicerad mordutredning. Brevväxling mellan ockupationsmaktens högt uppsatta militärer. Censurerade tidningsartiklar. Konspirationsteorier. Mörkläggning. Samma händelse, om och om igen. Upprepningar i texten ger en suggestiv och meditativ läsning samtidigt.

Akira Kurosawas filmklassiker Rashomon – Demonerna port från 1950. Fyra olika vittnesmål ger fyra helt olika bilder av händelserna som ledde fram till mordet på en samuraj. Gåtan får ingen traditionell deckarlösning.

Brittiske kriminalromanförfattaren David Peace, sedan länge bosatt i Tokyo, lånar en hel del från Rashomon i den komplexa, dystra och inte direkt lättforcerade Ockuperad stad, som är andra delen i en tänkt Tokyotrilogi.

I likhet med Red Riding-kvartetten och Tokyo år noll är Peaces nya roman baserad på verkliga händelser.

Den 26 januari 1948 stiger en prydligt klädd man som utger sig för att vara läkare in på centralt belägna Teikokubanken, Tokyo. Alla i bankpersonalen måste vaccineras mot dysenteri. Ingen anar oråd. Ett par minuter senare är tolv människor giftmördade.

Följer gör en polisinsats utan motstycke i Japans historia.

David Peace har lagt ner ett enormt researcharbete för att bevisa att Hirasawa Sadamichi, som fälldes för dådet, omöjligen kan ha varit den skyldige.

Men vad var det som hände, egentligen? Peace söker efter svaret i det krigsförflutna. Problemet är att ingen på rak arm kan säga vad som är sanning, vad som är lögn och vad som är dröm vid Mörkrets och Demonernas port. Peace är dock sanningen på spåret.