Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

David Batra "Går i kalsonger och hittar på skämt"

Komikern om livet med Anna Kinberg Batra och Badjävlarturnén.

I sommar kommer stand up-turnén Badjävlar tillbaka till Halland. 24 juli kommer komikerna till Varberg och 25 juli kommer de till Falkenberg. Med på årets turné är Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Nour El Refai, Emma Knyckare, David Batra, Soran Ismail och Måns Möller.

David Batra är med för andra gången. 
– Jag har premiär för en egen show, Elefanten i rummet, direkt efter Badjävlar, så jag måste tänka igenom vad jag ska göra på turnén, säger David Batra. 
Han brukar inte bestämma sig förrän det drar ihop sig.
– Det beror på Sommarsverige; hur är känslan just då? Har det regnat hela sommaren är alla i ett visst mode. Är det tropisk värme och Sverige vinner fotbollsmatcher är det en annan stämning som dominerar. 
Showen han ska sätta upp efter turnén, Elefanten i rummet, handlar om hur det är att vara gift med Sveriges oppositionsledare, Anna Kinberg Batra. "Hur pusslar man egentligen med dagishämtningen samtidigt som det är regeringskris? Hur går sommarsemestern till när SÄPO är med?", är frågor som ska behandlas.


Vem vabbar? 
– Det är hårda förhandlingar, som i alla hem när det finns två vuxna som har två olika jobb. Men vi har lite olika liv. Jag går runt hemma i kalsonger och försöker hitta på skämt medan hon förhandlar om saker med statsministern hela dagarna. Jag har till viss del mer flexibilitet i mitt yrkesliv, säger David Batra.
"Hur är det att leva med en toppolitiker?" Han har fått frågan många gånger, så många att han nu sätter upp en föreställning på ämnet. Men hur är det att leva med David Batra? 
– Jag tror att hon tycker att det är bra, för det mesta. 

Vad säger du? 
– Det är kanske praktiskt att ha någon där hemma som kan ta emot rörmokaren. Men det är kanske störigt att ha en man som jobbar med att driva med henne. 
Men innan han ska reda ut vabbande och regeringskriser ska han turnera med sommarhumor. 
– Att vara ute på turné med komiker som inte bara är kolleger, utan även vänner, är väldigt lyxigt. Oftast sitter man helt ensam på en back i köket och ska uppträda på en företagsfest utanför Falkenberg någonstans. Jag har suttit på drickabackar i kök i tjugo år. Stand up är ensamt.

LÄS OCKSÅ: Badjävlar överraskade publiken

För några år sedan fick Badjävlar-turnén mycket kritik, bland annat i HN, för att vara gubbig och sexistisk. 2015 gjorde komikern Anna Blomberg herrarna sällskap.
– Det är jätteroligt att hon är med. Vi har fått mycket skit för att det har varit grabbigt, vilket är helt sant, och nu har vi ändrat på det, sa Henrik Schyffert till HN då. 

Har det hänt något med Badjävlar sedan dess? 
– Nej, jag vet inte om det har det. Man har tio minuter per person. Man får lyfta fram ganska, jag ska inte säga enkla, men effektiva saker. Det finns inte så mycket plats för allvarliga och tänkvärda partier. Det är mer pang på rödbetan. Badjävlar är inte showen man ska gå på om man förväntar sig eftertanke och djup samhällsanalys. Man ska gå för skoj och skratt, säger David Batra.

LÄS OCKSÅ: Emma Knyckare om varför hon jävlas med Fredrik Lindström