Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Darin: "Jag hade noll kronor kvar"

Darin satsade allt på sin svenskspråkiga debut "Fjärilar i magen". Det blev en jättesuccé och nu är han tillbaka med uppföljaren "Tvillingen".

Ända sedan andraplatsen i "Idol" 2004 är Darin en av Sveriges mest produktiva och framgångsrika artister. Efter sin sjätte popplatta på engelska, passande nog döpt till "Exit", bestämde han sig dock för att släppa sargen och göra något helt annat.

Efter att ha sjungit på svenska i "Så mycket bättre" och medverkat vid en inspirerande studioinspelning i samband med en hyllningsskiva till Ted Gärdestad visste Darin precis vad han ville göra. Album nummer sju skulle bli en personlig skiva på svenska, inspelad med akustiska instrument på traditionellt vis i en riktig studio.

- Jag har alltid varit väldigt splittrad när det kommer till musik. Jag växte upp med pop och soul, Michael Jackson och Whitney Houston, och sedan gick jag i klassisk musikskola. Jag har många olika sidor, jag har också lyssnat mycket på alternativ gitarrmusik. Så jag bestämde mig för att fokusera på en annan sida, säger Darin.

"Ganska illa ute"

De flesta andra såg det dock som ett stort steg från det artisteri han gjort sig känd för. Så stort att han inte lyckades övertyga något skivbolag att satsa på idén – Darin bestämde sig därför för att starta ett eget bolag och göra det på egen hand.

När första singeln, "Ta mig tillbaka", skulle släppas 2015 var han nervös.

- Jag hade ju lagt ner allt jag hade, om det inte gick bra skulle jag vara ganska illa ute. Allt stod på spel, jag hade noll kronor kvar. Så var det verkligen. Men det är väl det som är livet, att man ska ta risker. Och även om jag hade fallit hade det ändå varit värt det.

Succé på Spotify

"Ta mig tillbaka" blev i slutändan en jättehit, med runt 30 miljoner spelningar på Spotify, och det efterföljande albumet "Fjärilar i magen" blev en succé.

Skivans framgångar och mottagandet på den efterföljande turnén gjorde det enkelt för Darin att bestämma sig för att fortsätta skriva på svenska.

- Det var så kul att stå på scenen med de här låtarna. Jag märkte att jag nådde ut till en ännu bredare publik. Det var väldigt blandat på konserterna och otroligt kul med den responsen som jag fick.

"Många olika sidor"

På nya albumet "Tvillingen", som släpps den 24 november, har Darin jobbat med samma låtskrivare och producenter som förra gången. Stämningen är densamma men det är också en bredare skiva med både akustiska ballader och mer dansanta upptempolåtar.

- Det var därför jag döpte albumet till "Tvillingen", för att det visar upp olika sidor av mig. Det passar också så bra eftersom jag är född i det stjärntecknet.

- Jag visar upp många olika sidor av mig. Det är texterna och sången som är den röda tråden, som håller ihop det.

I vår ger sig Darin ut på ännu en stor konserthusturné. Han myser när han pratar om den och det märks att han har hittat sin plats.

- Det känns som att jag har landat i den här stilen. Det känns som jag, nu.