Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danskan bakom brittiska storfilmen

När den danska regissören Lone Scherfig började filma "En dag" visste hon inte att den snart skulle bli en global favoritbok. Nu är förväntningarna skyhöga på filmen om Emma och Dexter.

De möts på universitetet och följer varandra genom livet. Men läsarna får bara träffa Dexter och Emma en dag per år, den 15 juli. Så berättar David Nicholls historien om en romantisk natt som blev en lång vänskap - och kanske något mer.

Men Lone Scherfig var knappt medveten om boken när hon fick filmmanuset, också det skrivet av Nicholls, och blev förälskad.

-Jag tror att jag gick igång på samma saker som gjort att så många älskar boken. Jag tyckte förstås väldigt mycket om personerna och riktningen som personerna tar, som gör den mer meningsfull än en traditionell romantisk komedi. -Sedan dess har boken blivit en gigantisk succé, så förväntningarna har blivit alltmer pressande, tillägger hon och ler lite matt.

Filmen får svensk biopremiär 14 oktober.

"Chic lit"-hjältinna

Bokens Emma är på många sätt en klassisk "chic lit"-hjältinna: Charmig och ganska söt men med uselt självförtroende, en vass ironiker som förälskar sig i fel män men aldrig slutar tro på kärleken. Någon som de allra flesta kan identifiera sig med.

Dexter är svårare att knyta an till: en privilegierad livsnjutare som rusar genom livet. Hans goda hjärta ligger länge dolt under lager på lager av kaxighet och hävdelsebehov.

Men när Lone Scherfig läste manuset var det Dexter som fångade hennes intresse.

-Han är ju inte sympatisk - men det blir han. Om man fokuserar på honom och hans utveckling, från bortskämd och privilegierad privatskolepojke till att bli en vuxen, god människa, så får historien en filmisk struktur. Kanske är det Emmas bok och Dexters film.

Kritik

Men det är filmens Emma som har blivit den stora snackisen. När Anne Hathaway fick rollen var det många som protesterade. Hon var för söt, hon skulle aldrig kunna göra en övertygande Yorkshiredialekt - hon var helt enkelt inte Emma. Men Lone Scherfig menar att det fanns många goda skäl att välja just Hathaway.

-Verkligheten i dag är att listan över skådespelare som kan locka finansiering till en större film är ganska kort. Så att hon ville spela rollen är en gåva till filmen. Men det har varit en stor diskussion, och i den glömmer folk hur skicklig hon faktiskt är. Hon är en klassiskt dramatisk skådespelare, lite Judy Garland-aktig.

Oscarsnominerad

"En dag" är inte Lone Scherfigs första brittiska filmprojekt. Hennes förra film "An education", som nominerades till en Oscar för bästa film, utspelade sig i London under 60-talet. Hon tycker om att arbeta i England eftersom det där både görs stora produktioner som Potter och Bond, men också "de finaste små diskbänksrealistiska filmer".

-De har expertis på båda hållen, både skickliga tekniker och personer som är duktiga på att få ut mycket film av lite pengar. Så det är ett stort privilegium att få arbeta i den engelska filmkulturen. Den amerikanska drömmer jag inte alls om.

TT Spektra: Vad gör du nu?

-Jag är med familjen och skriver manus fem timmar om dagen - till en gangsterfilm, faktiskt. Jag är som en villaförortsfru som skriver om shootouts medan pastasåsen kokar.