Danska missen - gav av misstag 12 poäng till Ukraina

Den danska juryn gav av misstag Ukraina tolv poäng i Eurovision-finalen. Nu uppger festivalens hemsida att danskarna egentligen inte hade tänkt ge Ukraina några poäng alls.

ANNONS
|

Enligt festivalens hemsida var danskarnas plan i stället att ge sina tolv poäng till Australien som slutade tvåai tävlingen.Övriga röster från Danmarks sida också felaktigt utdelade.

Den danska Eurovision-jurymedlemmen Hilda Heick missförstod röstningsreglerna och gav lägst poäng till sitt favoritbidrag.Exempelvis skulle Sverige ha fått sju poäng från Danmark, i stället för de fyra som Frans fick av vårt grannland.

Heick, en av fem danska jurymedlemmar, vände upp och ned på sin röstningsordning. I stället för att rangordna bidragen från nummer 1 till 26 gjorde hon tvärtom.

-Det blev fullständigt galet. Jag är hemskt ledsen för det, säger Hilda Heick till TT.

ANNONS

De övriga danska jurymedlemmarna rangordnade alla Australien som bästa bidrag, så hade det inte varit för Hilda Heicks missförstånd så hade Australien fått toppoäng från Danmark.

Heick säger att hon kanske inte är ensam bland jurygrupperna om att missförstå poängsystemet.

-Jag undrar lite över omröstningen. Det kan finnas andra som har fått allt om bakfoten, precis som jag, säger hon till TT.

Danskarnas miss påverkar dock inte utgången av tävlingen. Men hade missen inte inträffat hade röstningen blivit än mer spännande än vad den blev då Ukraina till slut bara skulle ha vunnit över Australien med nio poäng om danskarna agerat som de hade planerat.

ANNONS