Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansk avantgardist får designpris

Den danske modeskaparen Henrik Vibskov får Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor. Han är en avantgardistisk modeskapare som slog igenom med grisprydda scarfar.

Dansken Henrik Vibskov slog igenom i början av 2000-talet när han gjorde en kollektion scarfar med grisar. Motivet har blivit något av hans signum och fanns med i hans examenskollektion när han gick ut Central Saint Martins College of Art and Design i London 2001.

På torsdagen utnämndes han till årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor. Han medverkade på Röhsska museet där tillkännagivandet gjordes av museichefen Ted Hesselbom.

I motiveringen framhålls att dansken "länge har levererat modedesign med god funktion för en ung krävande publik och skapat formgivning för industriproduktion till en internationell marknad".

Henrik Vibskov, som är född 1974, har gjort sig känd som en avantgardistisk modedesigner som gärna använder sig av musik och performance i sina visningar. Han jobbar främst med herrmode, men har även gjort nyskapande damkollektioner och är en flitigt anlitad föredragshållare och jurymedlem runtom i Europa.
Han gästspelade 2009 på Röhsskas gårdsprojekt Bygget då han presenterade en installation på temat gul. Ted Hesselbom kom i första kontakt med Vibskov via The Fringe Projects, en serie mode- och konstinstallationer där fransar var den gemensamma nämnaren. "Stora biltvättsliknande spolar dansar omkring, peruker hoppar upp och ner inne i ett akvarium, vuxna män i gula trikåer med stora svarta prickar leker med en lika gul lådbil", beskriver Hesselbom modevisningen.

Henrik Vibskov tar emot priset vid en ceremoni i Göteborg den 4 november.
Torsten och Wanja Söderbergs pris instiftades 1992. Det är världens största designpris och delades första gången ut 1994 på Torsten Söderbergs 100-årsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.