Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Paul Dano. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dano applåderas för regidebuten

I åratal har Paul Dano hyllats för sina roller i filmer som ”Little miss Sunshine”, ”There will be blood” och Beach Boys-filmen ”Love & mercy”. Nu har han regidebuterat – och debuten ”Wildlife” får dånande applåder.

Att visa nya filmen "Wildlife" på amerikanska Sundancefestivalen var nervöst. Att ta den till Cannes var betydligt lättare, säger 33-årige Paul Dano till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

”Wildlife” bygger på en bok av Richard Ford och utspelas på den amerikanska landsbygden i början av 1960-talet. Ett äktenskap faller sönder – och beskrivs ur den tonåriga sonens perspektiv.

Fria händer

Skådepelaren Dano, som länge hade funderat på att försöka regissera, tyckte väldigt mycket om boken fick fria händer av Richard Ford.

- ”Det är min bok, det är din film”, sa han. Och det är ju så det ska vara, en film ska inte vara en blåkopia av boken.

TT: Hur hjälptes han som regissör av sin skådespelarerfarenhet?

- All min erfarenhet som skådespelare har lärt mig inte minst att alla på inspelningen ska vara ett team. Alla ska vara delaktiga, vi ska kämpa mot ett gemensamt mål.

Lågbudget

Trots att ”Wildlife” är en independentfilm lyckades Dano få stjärnorna Carey Mulligan och Jake Gyllenhaal till huvudrollerna. Hur gick det till?

- Jag känner Carey sedan tidigare, vi jobbade ihop när vi var drygt tjugo år gamla. Och Carey känner Jake, de är goda vänner, så det ena gav det andra, säger han.

Efter världspremiären på Sundance fick ”Wildlife” mycket bra kritik. Det är lätt att ana att Dano nu får fler regierbjudanden.

- Jag vill gärna göra mer, men jag vill också vara skådespelare. Jag har fördelen nu att jag kan gå fram och tillbaka mellan de båda jobben.

TT: Vill du regissera dig själv?

- Inte nödvändigtvis. Bara om det skulle kännas helt rätt för rollen.