Danny Saucedo fyller 30 år.
Danny Saucedo fyller 30 år.

Danny Saucedo: "Skönt att bli äldre, allt bara blir bättre och bättre"

Att sjunga på svenska har gett nya uttrycksmöjligheter åt Danny Saucedo. Nu skriver han nya låtar och ser framtiden an med tillförsikt.

ANNONS
|

Danny Saucedo jobbar intensivt i studion med nya låtar, han vill göra intervjun på mejl, och så får det bli.

Han har ömsat skinn det senaste året, och gjort en klubbturné runt landet med sitt första album på svenska. Språkskiftet har varit en naturlig men befriande resa, säger han, som kom sig av att han vill förmedla känslor med ett tydligare uttryck.

- Sedan har det ju varit en process att få lyssnarna och fansen där ute att förstå att jag inte står kvar där jag var för tre fyra år sedan.

ANNONS

Nej, för tre-fyra år sedan var det låtar som Amazing och In the club som gällde, tävlingsbidragen i Melodifestivalen där han har medverkat tre gånger.

Vägen dit gick via Idol, men då hade han redan en musikalisk skolning som påbörjades tidigt. Som femåring började han spela fiol och piano, sedan gick han i Adolf Fredriks musikklasser och på Södra Latin. Han växte upp på Södermalm i Stockholm med en mamma från Bolivia och en pappa från Polen.

Föräldrarna skilde sig tidigt och sönerna växte upp med sin mamma, som Danny beskriver som en krigare och en stöttepelare, den som gav honom självförtroende och uppmuntrade honom att utveckla sina egenheter.

- Sedan har jag fått med mig av båda föräldrar ett brinnande intresse för filosofi och teologi, och det eviga jävla sökandet efter svaret på vilka vi är och vad det nu var vi skulle göra här, säger han.

- Tryggheten har jag med mig varje dag i mitt jobb. Och sökandet hjälper mig att ifrågasätta mig själv och vad jag sysslar med.

ANNONS

Kanske var det nästan oundvikligt att han skulle börja syssla med musik med den uppväxten. Danny Saucedo har vid det här laget tio års erfarenhet som artist, har släppt tre album med pojkbandet EMD och tre album som soloartist och rundade av Mello-äventyret med att själv vara programledare för hela rasket.

I år är det flickvännen Molly Sandén som tävlar med Danny som medkompositör till låten Youniverse. De har jobbat ihop förut, när de skrev och framförde en låt till prins Carl-Philip och prinsessan Sofias bröllop.

Projektet med musik på svenska rullar vidare. Han är nominerad till en Grammis för bästa låt, vinner han så blir det hans andra. Förutom musiken så planerar han ett föreläsningsprojekt för ungdomar om framtidstro och självkänsla. Han drömmer också om att få prova på filmskådespeleri någon gång. Framtidsplaner har han hur många som helst.

- Jag och min skalle jobbar 24 timmar om dygnet och jag vill så mycket, jag har knappt ens börjat med mitt svenska spår. Jag är ivrig och laddad inför vad som komma skall, milt uttryckt.

ANNONS

Fakta: Danny Saucedo.

Fullständigt namn: Daniél Gabriél Alessandro "Danny" Saucedo.

Fyller: 30 år den 25 februari.

Gör: Artist, kompositör och sångare.

Bor: På Söder i Stockholm.

Familj: "Mamma, pappa, bror, flickvän och dammråttor."

Så firar jag födelsedagen: Omringad av vänner, med flowerpower-utstyrsel och mycket konfetti.

Om att fylla 30: "Äntligen! Hade noja som 25-åring men honom har jag sagt upp kontakten med. Skönt att bli äldre, allt bara blir bättre och bättre."

Bästa hemmasyssla: "Måla tavlor på söndagar med Molly, och ibland kommer mamma och joinar."

ANNONS

Lyssnar på just nu: "Mina ofärdiga låtar på repeat. Det gör jag alltid i skrivandeprocessen för att veta vad jag ska lägga till eller ta bort. Sedan pallar jag inte att höra låtarna mer. Men ett musiktips till folk där ute är Jon Bellion."

Blir lycklig av: "Vänner, källsortering och mogna avokador."

Bästa sidor: "Jag får höra att jag är generös och rolig."

Sämsta sidor: "Jag får även höra att jag är virrig och tidsoptimist (läs: glömsk och sen)."

ANNONS