Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets sommarvärdar under Sveriges Radios presentation i Berwaldhallen i Stockholm.

Danius och Ddumba bland årets sommarvärdar

Sara Danius är en av årets sommarvärdar i P1. Den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien ska tala om "konsten att knyta en knytblus". Bland sommarpratarna märks också Kaj Linna, Sabina Ddumba och Peder Fredricson.

Sara Danius har sommarpratat förut – trots det är det nog många som ser fram emot just hennes program efter den senaste tidens kris i Svenska Akademien.

I november vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien. Djupa sprickor skapades i akademien efter en omröstning om uteslutning av en ledamot och Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren, som röstade för uteslutning, valde att lämna sina stolar.

Den 12 april lämnade även Sara Danius både sin post som ständig sekreterare och sin stol i Akademien.

- Sara Danius är den person i Svenska Akademien som haft den mest centrala rollen, hon har inte egentligen uttalat sig ordentligt utifrån sitt perspektiv som ständig sekreterare. Andra personer har uttalat sig, men inte Sara, säger Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1".

TT: Kommer hon att göra det nu?

- Hon sade att hon ska tala om "konsten att knyta en knytblus, Svenska Akademien och annat i den vägen". Det är allt jag vet.

Sport och nöje

Flera sportprofiler kommer också att höras i radion i sommar – däribland ryttaren Peder Fredricson.

- Det är en stor ära att få göra det här programmet. Jag kommer att tala om hästar så klart, hur det är att var tävlingsryttare och om vad som år så fantastisk med att få följa resan med varje häst, hur viktigt det är att man lär känna och verkligen lyssnar in vad varje häst behöver för att den ska kunna bli så bra som den kan, säger Fredricson.

Bland årets nöjesprofiler finns skådespelaren och manusförfattaren Emma Molin, som kommer att prata om vägen att hitta sin egen röst. Där ingår det omtalade Grotesco-avsnittet "Ladies night", om hur humorvärlden styrs av män.

- Det måste jag förhålla mig till, och även det som har hänt under 2018 med Metoo. Det är en revolution som man fick uppleva, det är fantastiskt, men vi är inte färdiga än, säger Molin.

Artisten Sabina Ddumba kommer att prata om vikten av att tro på sig själv och att följa sin magkänsla.

- Det känns som att jag är noll år gammal, att jag får göra det här känns hur fett som helst, det betyder att någon tycker att jag har någonting att komma med, säger hon.

Tunga ämnen

Som vanligt kommer en rad svåra ämnen att avhandlas. Pappan till Ebba som dödades vid terrorattentatet på Drottninggatan förra året, kommer att berätta sin historia, liksom Ingrid Wall, mamma till mördade journalisten Kim Wall.

- Vi har fortfarande inte förstått vad som har hänt. Här finns så mycket ingredienser, vi kommer aldrig förstå eller acceptera, men livet måste gå vidare. Vi kan inte ge upp, då har ondskan segrat ännu mer, säger Ingrid Wall.

Även Kaj Linna, som satt oskyldigt dömd i fängelse i 13 år innan han i fjol blev frikänd, kommer att sommarprata. Han berättar att han bland annat ska prata om ögonblicket då han blev fri.

- Men jag pratar också om det som var innan och det som kommit efter, och vad det berodde på i stora drag, säger Linna.

"Sommar i P1" har premiär på midsommardagen och sänds dagligen hela sommaren till och med söndag 19 augusti.