Sara Danius och Peter Wallenberg anländer till Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på måndagskvällen.
Sara Danius och Peter Wallenberg anländer till Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på måndagskvällen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Danius klänning blev Nobelfestens stora snackis

Det var dags att visa glädje, sa Sara Danius till SVT på måndagskvällen. Hennes färgglada kreation blev en riktig snackis på Nobelbanketten.

ANNONS

Efter all turbulens kring Svenska Akademien var det många som tolkade Sara Danius klänningsval, med cape och knytblus, som en kommentar till det senaste årets upprivande strider i litteraturens finrum.

Men Danius menade att så inte var fallet. Det är inte heller första gången som hennes klänningsval väckt uppmärksamhet på "festernas fest",

Engshedens idé

Hon berättar för SVT att modeskaparen Pär Engsheden, som hon återkommande valt att samarbeta med, själv står för idé och formgivning.

– Han fick inte helt och hållet fria tyglar, men färgerna har han valt. Han har ritat, sytt, formgivit och tänkt ut idén. Han har tänkt ut allt.

ANNONS

När SVT frågar om det ändå inte är en spark till Akademien, svarar hon:

– Absolut inte. Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel, säger Sara Danius i SVT.

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, var inbjuden till festen som medlem i Nobelstiftelsens styrelse.

LÄS MER:Är skräddarsyttmode mer hållbart, Pär Engsheden?

Modekritiker hyllar

Även modekritikerna kommenterade givetvis klänningen, bland dem SVT:s Dennis Dahlqvist, som intervjuades av Kulturnyheterna:

– En färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar, säger han till Kulturnyheterna.

DN:s modeskribent Susanna Strömquist frågar sig "Vad vore Nobelfesten utan Sara Danius?" och GP:s modekommentator Frida Zetterström hyllar Danius mod:

– Temat för Nobel 2018 är ”Mod” och om det finns någon som personifierar detta så är det Sara Danius, skriver Zetterström i en kommentar.

LÄS MER:Klänningarna som lyser starkast från Nobelfesten

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS