Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Dags för jazzfest i Göteborg

På fredag är det dags igen för Classic Jazz Festival med fokus på tradjazz vid Klippans kulturreservat.

Föreningen Classic Jazz Göteborg tog över festivalen för tre år sedan och flyttade den till Klippan.

– Här finns hus som passar för jazz. Vi hoppas på stor publik eftersom det borde börja bli känt att festivalen hålls vid Klippan i stället för i massor av olika lokaler i centrala stan, säger föreningens ordförande Per Ekander.

De största namnen i år är Norbert Susemihl's New Orleans All Stars, Dutch Swing College Band och Bohuslän Big Band. Totalt spelar 20 band under tre dagar.

I Susemihl's band hittar vi bland annat klarinettisten Orange Kellin, född och uppvuxen som Örjan Kjellin. Det nederländska swing-bandet grundades i hemlighet under andra världskriget. Nazisterna hatade jazz och förbjöd den i radio redan 1933. När landet befriades kunde de hålla sin första konsert. Helprofessionella storbandet Bohuslän Big Band började spela storbandsjazz 1956 och har turnerat flitigt runt om i Sverige och världen. Den här gången bjuder man på klassiska låtar från tidernas förmodligen bästa storband: Count Basies och Duke Ellingtons.

Jazzen har icke alldeles oförtjänt fått rykte om att mest vara en konstform för äldre män. Det vill festival-arrangörerna ändra på.

– I år har vi satt fokus på kvinnliga musiker och ungdomar, säger Per Ekander. Fler band än vanligt har kvinnliga inslag.

– Vi lägger också mycket energi på att lära barn jazz, ja inte bara jazz utan all musik, fortsätter han. På lördagen kan barn och ungdomar se och pröva musikinstrument tillsammans med musiklärare och jazzmusiker i ett eget tält.