Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dags att lägga ner auditionsunderhållning

Det börjar bli tröttsamt att allt mer tv-underhållning handlar om att man ska visa upp sig för bedömning.
Allting är numera en audition. Jag menar, du kan inte ens få spela i Magnus Ugglas band utan att först ta sig igenom det så kallade nålsögat. Då har det verkligen gått för långt. Då är det kris. När man inte ens kan få dunka fram hej hej gubbar på basen utan att behöva bevisa något i förväg. Och då ska man veta att det finns någon på SVT som tyckte att det här var en jättebra idé och som studsade upp och ner av förtjusning när herr Uggla föreslog att programmet skulle heta "Var är mitt jävla band?".
Verkligen edgy. Verkligen framåttänk. Verkligen begåvat, SVT.

Men det stannar ju inte där. Och ska man bli en smula allvarlig så börjar det bli tröttsamt att allt mer underhållning, för det mesta tv-driven, handlar om att man ska visa upp sig för bedömning. Allting handlar om prestation som ska skärskådas, nagelfaras och till sist betygsättas. Jag kräks snart på det faktum att det pågår en ständig konståkningstävling i tv-apparaten. Ständigt detta flöde av människor som klätt upp sig, sminkat sig, utsatt sig för en jury för att sedan leende ta emot poängen. Det funkar säkert jättebra på glittriga sammandrag från VM och OS vart fjärde år.
Men inte som normalform för en vanlig fredagsunderhållning. I alla kanaler.

Det handlar inte om att jag är någon moralist. Det här är ingen indignation som går bakåt till den gamla mobbningsdebatten kring Robinson vilket för övrigt känns som om det var hundra år sedan. Jag har själv suttit i jurys och jag vet att jag kommer att göra det snart igen. Så då kanske jag själv är en del av problemet.
Fast ändå. Det måste ta stopp nu. När det kallas för underhållning att se Brolle Jr ha audition i cowboystuga i Boden - då är det faktiskt inte underhållning längre. Det är inte bra tv. Det är inte bra musik. Det är bara upprepning för upprepningens skull. Det är att spela ut det säkra kortet så många gånger att den mest nitiske revisor framstår som en vanvettig gambler. Det är som att ha fyra deltävlingar i Melodifestivalen. Och det fattar ju alla vilken vansinnig idé det skulle vara.

Det är helt enkelt oerhört fantasilöst att gång på gång lita till den extremt enkla dramaturgin i att väljas och bli bortvald. Det där kändes ju gjort redan på skolgården. Det är inte ens elakt. Inte ens cyniskt. Det är bara tråkigt och dåligt.

Och det är ju inte så att det kommer någon bra musik ur allt detta auditions-arbete. Vad vi får är några glada amatörkörer som får vara med i tv och ännu en turné med Magnus Uggla där en uppspelt tjomme från Falun eller Helsingborg spelar bas.

Det tillför inte så mycket till det allmänna välbefinnandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.