Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dageby samtalar om filmmusik

Ulf Dageby deltar i ett samtal om filmmusik på Bio Roy på torsdag. Efter diskussionen visas Stefan Jarls film Ett anständigt liv, som också var den första film som Ulf Dageby skrev musiken till.

Hur är det att skriva filmmusik jämfört med att skriva sin egen?

- Att jobba med filmmusik är som att sjösätta en jättestor ångare. Det är ett lagarbete där man får undvika att framhålla sig själv till förmån för regissörens visioner. Man får vara beredd på att riva upp och göra om när det är något som ska lösas.

Du har gjort musik till runt 45 filmer. Ett anständigt liv var den första. Hur var det att arbeta med den?

- Stefan Jarl visade mig råmaterialet till filmen och det kändes som att bli träffad med en slägga i huvudet. Det var en enorm utmaning att ta sig an. Det vanligaste när man jobbar med filmmusik är att man får se den färdigklippta filmen och göra musiken utifrån den. Men med Stefan Jarl gjorde jag bara en stor säck med musik och gav till honom. Sedan klippte han in det han ville ha.

Vad är tjusningen i att skriva filmmusik?

- Jag vet inte om det är någon tjusning, haha. Det är ett jäkla gnetjobb. Fast det är klart, när man väl är klar och träffar alla i produktionen känns det att man har gjort något fint med sitt lag. Det är tjusningen.

Blir det mer filmmusik framöver?

- Den senaste filmen jag gjorde musik till var Björn Runges Om jag vänder mig om. Det var några år sedan. Jag är ju pensionär nu, men skulle någon ringa och fråga skulle jag helt klart tänka över det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.