Den danske konstnären Michael Kvium har gjort sig känd för sina groteska avbildningar av människor i tavlor och skulpturer. Nu är han Sverigeaktuell med en utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg. PRESSBILD.
Den danske konstnären Michael Kvium har gjort sig känd för sina groteska avbildningar av människor i tavlor och skulpturer. Nu är han Sverigeaktuell med en utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg. PRESSBILD.

Dödssynderna har blivit dygder

ANNONS
|

Vad är det för tron vi sitter på i västvärlden och vill vi stanna kvar på toppen om vi ser vad den består av? Det är en av de centrala frågorna som Michael Kvium ställer till sin publik i utställningen "Saligia"; en samling målningar och skulpturer med utgångspunkt i de sju dödssynderna: högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja.

Nedskrivna av påven Gregorius på 500-talet har de ansetts vara människans värsta synder ända in i vår tid.

-De sju dödssynderna är ganska oskyldiga på ett personligt plan, men blir allvarligare om man ser på dem som en kollektiv rörelse och en västlig problematik, säger Michael Kvium.
Influerad av barocken

Michael Kvium är en av Danmarks mest uppmärksammade konstnärer som i närmare 30 år har ägnat sig åt att utforska människans mörka sidor, ofta uttryckt genom målningar och skulpturer av groteska ansikten och förvridna kroppar. En sorts barocksk realism som Kvium hållit fast vid sedan hans yrkesbana började i mitten av 80-talet.

ANNONS
-Jag vill inte måla idealbilden av vad det är att vara människa, för ingen kan leva upp till idealen särskilt länge, utan jag vill visa hur ful och komplex mänskligheten är bakom den där idealbilden, säger han.
Girighetens demon

I de nya verken, som ställs ut på Dunkers kulturhus i Helsingborg har det västliga samhällets synder tagit mänsklig form - och som vanligt är kropparnas asymmetriska, hukande och buktande former framträdande. Utställningenbestår av 7 målningar, 3 skulpturer och en 17 meter lång muralmålning.

De sju tavlorna som symboliserar varsin dödssynd har fått namn efter ökända demoner som Mammon, girighetens demon, i målningen gestaltad som en figur som står i ett hav av olja och griper efter mer. Michael Kvium har valt att måla relativt enkla motiv i svartvitt med få färginslag.

-Jag vill främst komma åt känslan av vårt beteende snarare än att illustrera hur det går till. Och den känslan är inte trevlig, förklarar Michael Kvium.
"Mycket rasism"

Under arbetet med "Saligia" såg konstnären speglingar av sina alster i världen, i krig och flyktingkriser.

-Alla dessa "fula ansikten" som poppar upp just nu beror på hur vi behandlat vår omvärld. Bränderna som ni har i Sverige just nu hade vi i Danmark för tio år sedan. Det finns mycket rasism, och man kan tro att vi aldrig lär oss av historien, men det är varje kulturs skyldighet att förklara sakernas tillstånd, säger Michael Kvium.

Född: 1955 i Horsens, Danmark

Bakgrund: Konstnär som med sina barockinspirerade målningar och skulpturer av groteska människor har provocerat och engagerat konstvärlden i tre decennier.

Tidigare i Sverige: Har tidigare ställt ut på Akvarellmuseet i Skärhamn och på Göteborgs Konstmuseum.

Aktuell med: Utställningen "Saligia" (som bygger på de sju dödssynderna) på Dunkers kulturhus i Helsingborg mellan den 31 oktober och 20 mars.

ANNONS